Tuesday, Dec 10th

Sist oppdatert:11:00:00 PM GMT

Du er her: Drift av anlegg
Banner
Banner
Banner
Banner

Drift av anlegg

Faste kontra variable utgifter

Penger

Ingen ting er så enkelt som å bruke penger og ingen ting er så vanskelig som å spare dem. Med litt planlegging og noen ganger litt investeringer kan man allikevel spare utgiftene.

Les mer …

Hvordan få flere kunder

Fokuser_p_en_kundegruppeEr ikke kundegrunnlaget av det beste? Da kan det lønne seg å lage en klar strategi for hvem man ønsker som kundegruppe. På den måten er det lettere å lage et godt tilpasset tilbud, som vil kunne gi stedet en god økonomisk drift.

Les mer …

Ansattes arbeidsforhold må bli bedre

syklendeinnhentingps

Rundt om i inn og utland forblir ikke ansatte innen hestenæringen lenge i jobben. Dette finnes det mange eksempler på. Hva er problemet? Stallmestern har sett på saken.

Les mer …

Daglig vedlikehold av ridebaner

banekonstruksjondrammenEn ridebunn bør betraktes som ferskvare. Den skal til en vær tid være i en slik beskaffenhet at hestene ikke lider skade. For å få bunnen så god som mulig trengs det daglig stell av bunnen.
Les mer …

Rengjøring av røkvarsleranlegg

roykanleggDe siste årene har staller fått montert brannvarslingssystemer, men samtidig er det påfallende lite rengjøring og kontroll av anleggene. Vi tok kontakt med Ketil Kjerkreit i ICAS som leverer brannvarslingsanlegg.
Les mer …

Åpne staller - lett for tyvene

Ulaaste_stallerStallmestern har i løpet av sommeren besøkt mange staller og det er en tankevekker at over 70% av dem sto helt folketomme. Dører var åpne til salrom, staller, ridehaller, kjøkkenrom, forrom, osv.

Les mer …

Daglig renhold - en utfordring

bottekottI ett hesteanlegg er det en stor utfordring med renhold. Stallområdet er ikke av det reneste, men menneskerom skal være rene. Overgangene mellom disse områdene er en utfordring og krever gode tiltak i form av rister, matter og hyppig renhold.

Les mer …

Sjekk vannkarene

hestehodeivannkarSjekk drikkekarene. En tilfeldig test av et kar kan vise seg at det spruter i alle kanter mot hesten. Det skyltes rusk i dysen som igjen kan skyldes mangel på vedlikehold og rengjøring.
Les mer …

Musikk i stallen

Har du kommet inn i en stall der det står en cd spiller som surrer og går for fult? Det kan både være hyggelig men også en plage. Her er noen tips for bedre trivsel for hest og mennesker.

Les mer …

Pass på ryggen

mokkingI en stall er det spesielt to oppgaver som kan tære på en kropp. Det er møkking og foring. Generelt er belastning sunt og bevegelse en nødvendighet for kroppen, men det kan også gå galt.

Les mer …

Biting på treverk

sand_p_gjerdetFor mange staller er hester som biter på treverk en utfordring. De kan lage store skader og det er heller ikke estetisk fint. Biting er en adferd som man bør gå til roten av for å løse, men det finnes midlertidige ting man kan gjøre.

Les mer …

Krav til kiosk, kafe og restaurant

kioskDriften av en kafée, kiosk eller restaurant er forskjellig på en del punkter, men felles for dem alle er at flere lover og forskrifter setter en del krav for kjøkkenets standard, hygiene og arbeidsforhold.

Les mer …

Internkontroll i kafeteria og kiosken

Forskriften om internkontroll for å oppfylle næringsmiddellovgivningen, sier at man skal ha en internkontroll plan dersom man behandler og selger matvarer. En slik plan skal være skriftlig og alle rutiner og avvik skal dokumenteres slik at mattilssynet kan kontrollere at alle lover og regler etterkommes.

Les mer …

Påbud om stoffkartotek

På et hesteanlegg er det ofte mange forskjellige kjemikalier og biologiske materialer i bruk. Dette er produkter som ved feil bruk kan gi skader på mennesker og dyr. Det er derfor påbud etter lover og forskrifter at man skal ha en plan for oppbevaring og bruk av disse.

Les mer …

Bestreb å ha rene paddocker daglig

paddockRenholdet i paddockene er en viktig oppgave som man må ta på alvor. Blir hestegjødselet liggende så vil det blande seg med bunnen og ødelegge den.

Les mer …

Vask og vedlikehold av alt utstyr

vaskemaskin1

Saler og annet utstyr trenger vask og vedlikehold. Utstyr i et salrom er av både skinn, lær, stoff, plast, kunstiglær/skinn og metall. Alle materialene krever litt forskjellig rengjøring og vedlikehold.

Les mer …

Håndteringsalternativ for hestemøkk

mokkahaugEn hest produserer mye møkk i tillegg til at det går med mye strø som trekker til seg urin. Utgangspunktet er at møkk, urin og strø ikke er ett avfallsprodukt som man bare kan dumpe.

Les mer …

Sjekk elektrisk anlegg før kulda setter inn

Det er dessverre slik at når kulda kommer så blir det flere branner i staller og anlegg. En av hovedgrunnene til dette er at vi skrur på ovner, vifter og lamper som har stått stille et halvt års tid og kan således ha fått potensielle brannfarlige skader.

Les mer …

Vask av klær og utstyr

Vask av hesteutstyr, hesteklær og rengjøringsutstyr som for eksempel mopper trenger alle sine egnede maskiner og metoder. Dersom man putter alt i en og samme maskin forringes levetiden på maskinen og renheten på det som vaskes blir dårligere.

Les mer …

Har stallen et katastrofe team (HKT)

Har stallen et Heste Katastrofe Team (HKT)? Det er ikke noe man ønsker å bruke, men det kan skje større ulykker på stedet selv om man har en plan for alt. Dersom det skjer er det bra å ha klart en HKT gruppe.

 

Les mer …

Beredskapsplan for større ulykker

 

Har stallen en beredskapsplan for større ulykker? Det er alltid en fordel å lage planen før noe skjer – det er ofte slik at man tenker på slikt først etter at ulykken er ute.

 

Les mer …

Brannskap bør alle ha

Norsk Hestesenter har noe som flere anlegg burde hatt. De har nemlig ett eget brannskap i et nabobygg til stallene. Dersom det brenner så har man tilgjengelig alt man trenger for å hjelpe hestene ut av stallen.

 

Les mer …

Side 4 av 5