En hest skal ha tilgang til friskt vann både inne og ute. I stallen kan man enklere regulere temperaturen i bygget, men ute kan frost og kulde gjøre sitt til at vannet blir til en isklump. Det finnes flere løsninger på dette problemet. Løsningene er avhengig av flere faktorer og ikke bare økonomi.

En permanent løsning

Har man innhegninger som er permanente kan man vurdere å legge vannledning til alle områdene med en drikkeanordning.

is i vannetDet er da to måter å få vannet til innhegningen på. Den ene metoden er å grave til frostfri grunn og bruke drikkeautomater som tømmer seg selv, slik at vannet over bakken ikke fryser. Alternativt kan man bruke strøm til å holde drikkekarene og rørene over bakken frostfrie.

Averde drikkekar Equitana2011 2Den andre metoden er å ha varmekabler på vannrørene til innhegningene og opp i drikkekarene. Denne metoden er godt egnet for steder der det er umulig å grave til frostfri dybde.

Det lille minuset ved å bruke strøm er at rør kan fryse om strømmen blir borte over tid. Når vannrørene tiner kan rørene i tillegg sprekke, pga vannets utvidelse i fryst tilstand.

Økonomisk er begge løsningene kostbare, men den store fordelen er at man kun trenger å vaske over drikkekaret ved behov og se til at de fungerer. Til sammenligning kan man summere arbeidstiden man i løpet av flere år vil bruke på å fylle vannkar, hakke is, sette inn og ut strømbokser, mm, så tjener man inn kostandene ved et permanent anlegg over tid.

Enkle og flyttbare løsninger

Har man mer flyttbare innhegninger eller man ser at kostnaden blir for stor ved å grave, kan man bruke vannkar med strøm i. Disse er enkle å installere, men man må fylle på vann daglig og ha strøm til alle innhegningene. Man kan lage enkle utgaver selv, men den sikreste løsningen er å kjøpe modeller som er laget til dette formålet.

hjemmelaget oppvarmet vannkarDen aller enkleste metoden for å ha frostfritt vann til hestene, og som fungerer greit ned til en del minusgrader, er å bruke to vanndunker i hverandre og isolere i mellom dem. Man må da isoleres under og på sidene. På natten må man legge på isolering på toppen i tillegg. Fyller man på med varmt vann på kvelden holder det som regel vannet frostfritt til langt ut på dagen. Det finnes derimot ferdige løsninger å få kjøpt som et alternativ til å lage selv.

Oversikt over forskjellige løsninger/produkter

Nedenfor er det link til forskjellige løsninger/produkter og noen forhandlere. Det finnes flere forhandlere av samme eller lignende produkter.

Frostfritt drikkekar uten bruk av strøm – Sisu hest og utstyr. Les artikkel her 

Frostfritt drikkekar med strøm fra Cosnet La Gee. De fleste hestebutikker som selger drikkekar selger også drikkekar med strøm.

Flere type bøtter med strøm fra Thermobar – Produktet har fått ny forhandler – Farmerfun – Les om Thermobar her

Store firkantede hvite drikkekar med strøm fra Artic plast

Grønn firkantet bøtte med strøm fra gardskjop.com

Sort bøtte med strøm som selges av mange butikker. Bla. Bole.no

Trekk til vannbltter fra Hestdalen.no