Selv om det er deilig å ha hestene ute på gress og man tenker at møkka går tilbake til jorda, så er det viktig å fjerne den mest mulig.

Møkk er nemlig ikke bare grobunn for parasitter, men de samler fluer, hestebrems og gjør at hestene ikke spiser gresset der møkka ligger og i området rundt. Området med gress blir mao bare mindre og mindre om man ikke fjerner møkka og hestene blir plaget både utenpå av fluer men også innvendig i form av innvollsormer.

Innvollsormers liv

Det finnes mange innvollsormer, men i Norge er det hovedsakelig 6-7 stk som er mest vanlig. Hestene får de i seg via larver som kryper rundt på bakken. De går inn i systemet og legger egg i mage og tarm. stort omraadeEggene føres ut ved avføringen og i den utvikler seg igjen til nye larver. Eggene er avhengig av varme og fukt for å utvikle seg, så derfor er dette spesielt ett problem om sommeren.

Helena Thorolfseon Rainamo har i sin eksamensoppgave fra SLU (Sveriges Landbruksuniversitet) (se her) funnet ut at det rett etter regn kryper frem mange parasitter som hestene kan bli smittet av.

I en kg tørt høy der det ikke var møkket, fant hun nesten 12600 larver. Der det var møkket fant hun bare 6 larver i en kg tørt høy.

Må unngå at hester blir smittet

Det brukes mye ormkurer på hest uten at det er nødvendig. Dette gjør parasittene resistente mot ormkurene og det igjen vil utgjøre et stort problem for hestene.

beitepusseVed å hindre at hestene blir smittet vil behovet for ormekurer bli mindre og ormkurer vil fortsette å fungere i mange år. Man kan hindre at hestene blir smittet på flere måter.

En av dem er å møkke regelmessig. Et annet viktig tiltak er å teste hestene før man setter dem på beite. Har en hest parasitter må den behandles så den ikke sprer til andre.

Små områder med mange hester og mye flytting av hester til små beiteområder bidrar også til å spre parasittene. Har man mulighet så er det bedre at man har færre hester på et større område, slik at de kan stå på samme sted hele beitesesongen.

Skal man beitepusse så gjør det når det er tørt. Parasittene går ned i bakken så ved å beitepusse når det er tørt så spres de ikke på samme måte som når det er fuktigere.

 

Se artikkel om parasitt bekjempelse

Se artikkel om Paralab og parasittsjekk