Det var trener Bendik Bø som på 90 tallet jobbet i Italia som kom på ideen. Det ble mye kjøring til løpsbanen og han fant at hestene var i bedre form når de kom frem til løpsbanen enn før og etter løpene. Tanken om at bevegelsene i bilen stimulerte bla blodomløpet ga han ideen om et vibrerende gulv.

Firmaet Vitafloor ble etablert i 2001 og fra 2005 var gulvet i kommersielt salg. Nå er det vibrerende gulv i over 25 land.

2015 11 23 12.47.03Hva gjør så det vibrerende gulvet?

Vibrasjonene i gulvet gir økt blodomløp, massasje og stimulerer sirkulasjon i hele hesten. Bruk av termografi har dokumentert effekten. Hestene blir beroliget og trives også generelt godt i maskinen.

Bruken er varierende. Den kan være fin som oppvarming før eller etter aktivitet. I tillegg er den forebyggende, behandlende og restituerende for muskelstivhet, skader i sener, skjelett, gaffelbånd, kode og høver.

043«Vi er veldig godt fornøyd med det vibrerende gulvet som bla hjelper mot ømme rygger og muskelproblemer.” sier Gro Helene Glese ved Stall Pandora

En annen bruk av det vibrerende gulvet er dersom en hest viser tegn til kolikk. Det har vist seg at det å stå på vibrerende gulv gjør godt for innvollene.

«Kolikk hester ble symptomfrie etter bruk» sier Hanne M. Dyngeland på Sundby hesteanlegg

Hvordan bruke gulvet?

031Gulvet er drevet av strøm som styrer vibrasjonen og evt senke/heve funksjonen. Alt gjøres via et kontrollpanel der man kan stile inn ønsket frekvenser. Man kan som alternativ bruke de ferdig innstilte programmene for sene-, bånd- muskel- og knokkelskader, og det har også et kolikkprogram.

Frekvensen varierer nemlig til ulik behandling. Sakte er godt for bein, rask frekvens er bra ved en påbegynnende kolikk. Mellomting for muskler og sener.

Hestene står gjerne en halvtime på gulvet, for en behandling.

Ikke bare til rehabiliteringsanlegg

Flere rehabiliteringsanlegg har vibrerende gulv, men også innenfor trav og galopp er vibrerende gulv i daglig bruk.

2016 02 24 11.00.19Vibrerende gulv kan fås enten som et gulv som dekker en hesteboks eller man kan få det kombinert med solarium, varmluft eller som frittstående vibrerende plate. Evt. med metallramme for lettere oppbinding

De som har vibrerende gulv, vet også at gulvet er bra for ryttere som ønsker å jobbe med muskelgrupper som brukes ved ridning. Se www.riderfitness.com

Les mer om Vitafloor her

 

Les artikkelen om Tredemølle med vann som har vibrerende gulv her

Les artikkelen Kalmo gård Nytt paradis for islandshester. Tørkemaskin, solarium og vibrerende gulv i ett. Les artikkelen her