Ingen bestrider fordelene en hest har av å bevege seg i vann uten rytter. For en hest med skader kan rehabiliteringstiden reduseres med 60% av den tiden det ellers ville tatt. Bruk av vann på tredemøller er derimot ikke bare for rehabilitering. Det er lettere å få hestene i form ved bruk av maskinen – sier Niels Petersen.

Det å trene hesten uten vekten av rytter på ryggen, er en stor fordel som maskinen med vann gir hestene. Bena får en motstand og løft pga vannet, som igjen gir hestene både styrke, balanse, kondisjon i hele kroppen.

 

Niels_Petersen_ved_vann_tredemllenGalopptrener Niels Pettersen som holder til på Øvrevoll Galoppbane har et eget lite hus utenfor stallen der maskinene står. I tillegg til vanntredemøllen har han en kombinert maskin med vibrerende gulv som gir massasje og økt blodsirkulasjon, solarium og vekt. På den måten har Niels et komplett tilbud i tilbygget.

Maskinen fungerer på samme måte som med maskiner som ikke har vann. Den kan heve og senke vinkelen på båndet og farten. Forskjellen ligger hovedsakelig i at man kan fylle vann over båndet.

Fordelene er store, men det koster å ha et slikt anlegg

På markede finnes det flere typer maskiner og de kan fylles fra 60 cm til hele 120cm over båndet. Dette krever en solid maskin som kan holde på vannet, renseanlegg og mye strøm for å opprettholde både temperatur på vannet og driften generelt. Kostnaden for selve maskinen er stor, men det koster også en del å bruke den forteller Niels.

FilterMaskinene har egne vanntanker for å kunne varme opp, sirkulere og fylle maskinen i riktig tempo. I tillegg er det et eget renseanlegg med doble filtre som renser vannet for rusk og hår fra hestene. Et par ganger i uken sjekker man PH verdien og renser filtrene.

I det daglige er det en ansatt hos Niels, som følger opp maskinen og tar 6 til 7 hester gjennom den daglig. I løpet av årene er det kun to hester som ikke ville inn i maskinen. Tilvenning er dermed ikke noe problem forteller Niels.

Erfaringer og riktig bruk av maskinen er viktig for gode resultater

Vanntredemøllen kan som på tredemøller uten vann, heves og senkes etter behov. Farten er derimot maks 15 km/h. Hvor mye vann man fyller og hvor stor vinkel man bruker er avhengig behov for den enkelte hesten. Erfaring og resultater fra bruken vil gi de som drifter maskinen kunnskap om de ideelle innstillingene over tid.

fler_som_stopper_maskinen_om_hesten_legger_seg_nedMaskinen har en datamaskin med display som har 10 ferdiginnstilte programmer, men man kan programmere selv opp til 100 programmer. Fordelen er at man kan lagre programmene som passer de enkelte hestene.

Maskinene leveres normalt med 2 års garanti men det meste holder mye lengre.  Om det er noe som slites så er det selve båndet. Brodder må man ikke ha på hestene når maskinen brukes.

Nød tømming og automatisk nød stopp

Sikkerheten er ivaretatt ved at man midt på maskinen har en føler som stopper maskinen om hesten legger seg ned. Den justerer man etter høyden på hestene slik at sikkerheten ivaretas for alle hestene.

Man kan alternativt bruke nødbryteren og om det først er behov for å få hesten fort ut er det et stort basseng under maskinen som kan ta imot vannet om man raskt må tømme maskinen for vann.