Det finnes mange typer sko og alle trenger en litt forskjellig behandling. Felles for dem alle er at de trenger en rengjøring daglig og behandling ved behov om de skal være tørre og gode i mange år. Firmaet Nerotech Norge as som selger sko og pleieprodukter forteller om viktigheten av ofte og rett valg av produkter til vedlikehold av sko.

Skinn som mange bruker er et organisk materiale og trenger derfor å bli behandlet deretter forteller Anne Cecilie. Til behandling kreves det at man bruker aktive produkter. De må trenge inn i porene og ikke legge seg som en hinne utenpå, slik at fuktigheten ikke kommer ut og skinnet blir ødelagt. Om man derimot ikke behandler skinnet vil det tørke inn og sprekke.

Det første man bør gjøre er å vaske dem rene og da gjerne med såpe tilpasset skinn som både vasker og renser. Har man saltutslag kan dette fjernes med eddik og to deler vann, men ta litt avgangen. Bruk så en børste til fjerning av flis og annen møkk fra kanten mellom sålen og skinnet. Når skinnet viser tegn til å tørke så må det settes inn med smøring. Det er viktig at skoene er helt tørre før man behandler dem, slik at fuktigheten ikke blir sperret inne – sier Anne Cecilie.

La skoen tørke i romtemperatur – ikke varmekabler

Tørking av skoene bør ikke skje på varmekabler, da sålene ikke tåler den varmen. De er laget for kulde – sier Anne Cecilie. Skinnet har heller ikke godt av å bli kunstig varmet for eksempel ved en ovn. Da kan skinne tørke ut og sprekke. Bruk heller skotørker som tørker opp innenifra om du har dårlig tid, ellers er vanlig romtemperatur det beste. Avispapir i skoene noen timer, kan trekke ut fuktighetene om de er ekstra fuktige.

skinn sko som har sprukketDersom skoene først har begynt å sprekke eller sømmene har løsnet, hjelper det ikke med vask og smøreprodukter. Da trengs skomaker eller ny innkjøp, om skaden har passert reprasjonsstadiet.

Sko med kunstoffer kan vaskes og renses som for skinn, men impregneres for eksempel med spray eller andre produkter da produktet ikke skal trenge inn i skoen, men gi en beskyttende hinne utenpå.

Samme hvilken sko man har så er jevnlig vask, behandling og smøring viktig for å ha en god sko som man har i mange år, påpeker Anne Cecilie og Rune Bjerkelund.

 

Besøk deres nettside her

 

Les også artikkelen vask og vedlikehold av alt utstyr