ECB Equine Spa har kontorer i både Nord Amerika, Sør Afrika, England, Tyskland og Frankrike. Rundt om i verden er det nå over 400 maskiner i bruk. I Norge har de levert bla til Sundby gård Midtre. De skriver på sin nettside at målet med behandlingen er å forkorte tiden før hesten er tilbake i aktivitet, og styrke den for å hindre tilbakefall.

Richard Norden i ECB Equine Spa ser en dreining i salget de siste årene, fra rene behandlingsstaller til at treningsstaller for alle typer av aktivitet med hest er kjøperne.

Det er nemlig flere fordeler ved å bruke maskinen til forebygging som hestefolk nå får øynene opp for. Ved for eksempel å bruke Spa behandlingen etterfulgt av en tur i Aqua trainer eller ride økt, vil blodomløpet bli satt i gang ved spa behandlingen før musklene så settes i sving. Hesten vil dermed ha mindre sjanse for skader. Les hva brukere sier om Spa behandling her.

ecb equine spaMange bruksmuligheter

Hestene er stort sett rolige første gang i maskinen, men om de er litt spente så ikke kjør på med bobler på fult forteller Richard. Etter hvert går hjertefrekvensen til hestene ned.

Spa badet for hestene er spesielt egnet for rehabilitering og behandling av skader på nedre del av bena. Ved at hestene får stå i kaldt vann med salt så setter det i gang et raskere blodomløp i beina.

Studier har vist at behandlingene fungerer. Når det gjelder sår er det ikke anbefalt å bruke maskinen ved åpne kutt som det er gått betennelse i, men ellers kan åpne sår behandles i vannet. Sårene blir renset pga det kalde vannet i tillegg til saltets ledende funksjon.

Maskinen kan også brukes før og etter trening for å redusere hovenhet og øke blodsirkulasjonen.

Kulden i vannet reduserer hevelser, gir smertelindring samt reduserer seneskader. Saltet fungerer som et omslag og virker helbredende på sår. Luften som boblene gir massasje til bena. Mengden vann man fyller i bassenget er med på å øke eller redusere trykket på bena.

enkel betjeningSolid og enkel i bruk

Maskinene er kompakt laget av hvit fiberglass og rustfritt stål. Vanntanken som er integrert i maskinen, er i tillegg isolert så den holder på det kalde vannet. Tanken tar 2000 liter og kan brukes mange ganger før vannet må skiftes.

Vannet holder mellom 2 og 4 grader og er tilsatt klor. Maskinen leveres med 4 filtre som renser vannet for urenheter.

Gummien som hestene går på er grå. Den fargen kom man frem til etter prøving. Svart likte hestene ikke forteller Richard. Gummien tåler brodder.

Det som er spesielt med maskinen er kvaliteten på produktet. Døren kan åpnes i to deler slik at mindre hester kan benytte maskinen. Allikevel kan man fylle vann over skjøten mellom dørens to deler.

Renholdet av maskinen er enkelt pga materialvalg og filter. Bruken er tilsvarende lettfattelig med enkel brukervennlighet. Maskinen bruker ca. 3 min på å fylle seg med hest i maskinen og 3 min til tømming. En behandling varer ca. 10 minutter, så mange hester kan benytte maskinen i løpet av en dag. Dette vil forsvare en investering i maskinen.

 

Se ECB Equine Spas nettside her

 

Les artikkel – Spa til hest