For nærmere 25 år siden ble firmaet City-boxen dannet. Hans Tuvehjelm har de siste 10 årene drevet firmaet og det går godt.

Hans ser derimot at noen markeder begynner å mettes. For eksempel har det i Sverige blitt bygget mange staller på videregående skoler. De skolene som skal bygge har nå snart bygget. Derimot vil jo mange staller i Sverige på sikt også måtte bytte innredning så Hans er ikke bekymret. Det siste året har vi hatt en omsetningsøkning på 30% – sier Hans.


CityboksenLett vedlikehold

Trenden blant valg av boksbekledning er enten plastplank eller bambus. Plastplanken har den fordelen at det er slitesterk, lett å rengjøre i tillegg til at den ikke råtner.

Bambusen er trykket sammen til en veldig tung og solid planke som holder seg fint utseendemessig og på samme måte som plastplanken er lett å vedlikeholde.

Alle andre planker er som oftest betydelige billigere, men krever mer vedlikehold og man må være obs på at tre er levende materie som krymper når det tørker.

I Norge ble det i fjor solgt 125 tonn plastplanker med 12 års garanti. Det er mest grå planker som velges da de er lyse men skjuler møkk noe sier Hans.

Smarte måter å sikre plankene på

En utfordring treplanker kan få er råte eller gnagende hester. For å unngå at det ligger fuktighet fra flis og vann i metallskinnen plankene står i, har Hans to tips. Det ene er å heve selve skinnen så mye at det blir god passasje under til vann som måtte renne, og at selve planken kommer stort sett over flisnivået. Det andre er å legge en plexi slange i bunnen av metallskinnen før planken settes oppå. Da får man en liten lufting mellom evt. fukt i bunnen og plankene som da slipper å råtne. Skulle noen råtne så går det greit å bytte dem ut.

Om det er en hest som biter i veggen og sparker kan man montere 6 mm tykke plater på veggene. De monteres enkelt med skruer og med en silikontetning for å unngå fuktighet bak platene forteller Hans.

Rustfritt_gitterRustfritt gitter – siste nye

Over plankene finnes det sprinkler i galvanisert stål og i galvanisert som så er pulverlakkert. Sistenevnte gir et veldig fint inntrykk da man kan få boksenes gitter i mange farger, men har man litt ivrige hester så følger det med litt lakk i samme farge som man må pensle over evt. skader.

Det siste på markede innen gitter er rustfritt gitter. Det er noe Hans har solgt mye av den siste tiden. Det er solid, enkelt å holde rent og fint over tid – sier Hans.

Til Norge selger City Boxen gitter i frontveggen med liten åpning over forkarene, slik at man kan fore ned i karet uten å gå inn. Den løsningen er ikke lov i Sverige. Skal man sikre seg mot fremtidig endring av norske retningslinjer, anbefaler Hans vippeforkar i veggen. De er enkle i bruk og kan løftes helt ut for rengjøring.

Hel eller halv skillevegg

Mange har meninger om veggen mellom boksene skal bestå av sprinkler, hel plank eller en mellomløsning der man har plank på halve delen. Hestene er sosiale flokkdyr som trenger kontakt, men når de spiser kommer rang inn i bildet og kan skape stress, uvaner hos hestene og det kan gå utover boksveggene.

Hans anbefaler derfor en halv vegg mot forkarene, slik at hestene får ro når de spiser i krybben sin.

Stort_utvalg_av_drikkekarNy type drikkekar

Ved valg av drikkekar selger City Boxen det meste, men Hans er imponert over de nye Cosnet La Gee drikkekarene. (les artikkelen – Nyhet – Frostfritt og ny teknikk )

Der har man mulighet for individuell avstengning, tilpasse trykkventil etter hesten og flere tilkoblingsretninger. Hans er ellers forundret over at det i Norge selges mest svarte drikkekar, istedenfor grønne av plast som er enklere å renholde, skaller ikke av lakk og har en grønnfarge som er mer tiltalende for hestene.

Les mer om City-boxen Sverige her

Les mer om City-boxen Norge her