lys og fin ridehall

God belysning av ridebanen er viktig for både hest, rytter og de som ser på. For de som skal betale for lyset, er strømkostandene viktig. Det å bytte til Led lamper er derfor smart, da det gir lavere strømutgifter og samtidig bedre lys.   

Godt lys er viktig for både hest og rytter forteller Frank Helk, som under messen på Norwegian Horse Festival kunne vise frem en ny led lampe som er i samme størrelse som tradisjonelle lysstoffrør.

Mange ridehaller har i dag fortsatt gamle lysstoffrør, damplamper, etc., som i tillegg til å gi begrenset belysning, koster mye i drift. Med høye strømpriser og bedre belysning fra Led lamper, så er det liten grunn til ikke å skifte ut gamle lamper.

Led lampe ridehus

Dersom man har lysstoffrør i taket så kan de enkelt skiftes ut til Led lamper som nå kan fås med samme mål som lysstoffrørene. På den måten kan man benytte de samme strømledningene.

Led lampene har i tillegg til samme størrelse som lysstoffrørene, dobbel isolering, slik at man kan droppe jordingen. Glasset er klart så det gir godt lys ned på ridebanen.

Når bruker man avlange og runde lamper?

Belysning til ridehaller kan i dag fås som runde eller avlange lys. Hva skal man så velge?

Bygger man ny ridehall er takutformingen og høyden på taket, med på å bestemme valg av type belysning.

Har man et høyt spist tak, kan mer runde pendel lamper som henger ned være praktisk og gi bedre lys.

Er taket flatere og noe lavere, kan de avlange led lampene være et veldig godt alternativ. Dette fordi lampene dekker flaten på ridebanen noe bedre enn de delvis runde lampene.

Fordelen med de nesten runde lampene er at man kan ha færre av dem, i motsetning til de avlange.

belysning ridebane

For mer informasjon om lamper fra Limelight se her

Les også

Lys_gir_hygge

Belysning av anlegg

I et anlegg er det mange rom som skal belyses og ved nybygg er det derfor viktig med en god plan av to grunner. Rommene trenger riktig og godt belysning ut fra bruk. Det andre er kostnadene ved innkjøp, vedlikehold og bruk i form av strøm.

LEDridebaner

Limelight - Stall og ridehusbelysning

Belysningen man bruker i ridehaller, er som regel av typen damplamper eller lysstoffrør. De siste årene har LED kommet som et alternativ med mange fordeler. Limelight er et firma som under Kingsland Oslo Horseshow viste frem sitt utvalg.

Utgangs_skilt_med_hest

Belysning av rømningsveier

Dersom man skulle få en brann i ett anlegg så er det ofte stor sjanse for at strømmen går og at rom fylles med røyk. I slike situasjoner kan det være vanskelig å finne veien ut. Det kan også være vanskelig å finne hvor døråpninger til hestene er. Merking er da redningen.