I et anlegg er det mange rom som skal belyses og ved nybygg er det derfor viktig med en god plan av to grunner. Rommene trenger riktig og godt belysning ut fra bruk. Det andre er kostnadene ved innkjøp, vedlikehold og bruk i form av strøm.
Det første man bør gjøre er å lage en liste over rommene. Deretter lager man en beskrivelse av rombruken, behov for lys og hvordan skal lyset slås på og av.
Det finnes mange type brytermekanismer fra manuelt til helautomatisk. De har alle sine fordeler.
Mange typer brytermekanismer
Av og på bryter kan være praktisk i rom der sikkerhet er viktig i form av at lys skal være på kontinuerlig når du bestemmer.
Romføler kan brukes i mange rom og kan hjelpe til med å spare strøm. Mange bruker det også i møterom og ridehall, men står man for lenge stille går lyset av og i en ridehall kan dette være upraktisk. Det finnes derimot løsninger der lyset først dempes, før det slås helt av.
Tidsbryter kan være en løsning til høylager der man gjerne har hendene fulle når man går ut av rommet, eller i en ridehall med fast stengetid.
Flere lys soner i et rom kan være fint slik at man kan skru på deler eller hele anlegget utfra behov. Det kan for eksempel være i en ridehall der man monterer flere rader med lys og der de enkelte har sin egen bryter.
Hovedbryter ved utgangen til stallen eller ridehallen er også en god løsning, som dermed sikrer at alt er av i tilfelle man har glemt å skru av et lys i et rom eller to.
Belysning kommer i mange typer og utgaver
Når behov og brytermekanismene er valgt, så står lampene for tur. I dag kan man få tak i mange typer belysninger som har alle muligheter. Både når det gjelder kunstnerisk belysning, belysning for planter og dyr til sparelys og arbeidslys.
Tradisjonelt har følgende vært på markedet.
Glødelampene har vært det mest vanlige men bruker mye strøm da nesten 95% av strømmen som brukes av en glødelampe, går til oppvarming av omgivelsene rundt pæren.
Halogenpærer fungerer som glødelampe men er laget av andre stoffer som gjør den mer energisparende. Den har et mer merkbart hvitere lys. Halogenpærer kan monteres i vanlig sokkel og brukes på dimmer. Halogenpærer brukes ofte som reflektorpærer.
Sparepærer eller små lysstoffrør, er mye mer effektiv når det gjelder bruk av strøm, men sparepærene inneholder kvikksølv så disse har en usikker fremtid. Sparepærene har i tillegg til å spare strøm, en stor fordel ved at de varer lenge. Vanlig sparepærer kan ikke dimmes.
Lysstoffrør er som sparepærene bare at de er større og krever egen tenner i tillegg til selve røret. Lysrør fås i mange farger og til forskjellig bruk. Vanlige lysstoffrør kan ikke dimmes og de regnes som spesialavfall når de skal kastes.
Fiberoptisk lys er lys som sendes fra for eksempel en laser gjennom en kabel av glass/plast og kan dermed brukes til mange kunstneriske belysninger.
Damplamper bruker forkobling for å virke. De har en levetiden på ca 4500 timer, eller ett til halvannet år. De kan være laget av høytrykknatrium SON, kvikksølv HPL, lavtrykknatrium SOX, Metallhalogen kvarts og Keramisk Metallhalogen. Felles for alle damplamper er at de gir mindre lys etter hvert som tiden går. Dette er kjent for mange. Det som kanskje ikke er så åpenbart er at også energiforbruket øker etter som tiden går. Dette skyldes at lyskilden trenger mer energi for å opprettholde lyset. Damplampene har derimot veldig sterkt lysstyrke så de har egnet seg til ridehaller og utendørs belysning.
Dagens førstevalg er Led belysning
LED lys (Light Emitting Diodes) er nå blitt det beste alternativ. Det har vært utfordringer med skarphet og farger, i tillegg til at varme rom gir kortere levetid på LED pærene, enn mer kjølige rom. Utviklingen har derimot gått fort fremover. Gode Led lamper har opp til 20000 timer levetid, så de overgår de andre eldre typene også på dette området. De er i tillegg robuste overfor støt i tillegg til at de ikke gir fra seg UV eller IR strålinger.
Selve utformingen på lampene er mange, og man kan tenke på lys som kunst og møblering like mye som ren belysning av rom. For eksempel kan en vegglampe som lyser oppover og nedover med litt farge gi liv til en ellers kjedelig murvegg.
Siden det er så mange valg så kan det være vel anvendte penger å få bistand av eksperter på området.