Hester som står i trekk kan få rennende øyne, bli forkjølet eller få andre problemer. Trekk vil også gi stallen en lavere temperatur noe som er å ”fyre for kråka”, men vel så viktig er at trekk ofte ødelegger for ventilasjonssystemet som finnes i stallen. Dette skjer da luften ikke får de planlagte veiene luften skal gå for å gi god ventilasjon.

Et IR-termometer kan løse problemet. Apparatet finnes i forskjellige utgaver fra de dyreste profesjonelle til billige utgaver for ca 300 kroner. Det et IR-apparat gjør er å sende ut en IR stråle som måler temperaturen på flaten som strålen treffer. Apparatene kan som regel måle temperaturer fra ned mot 20 minus til pluss mange og hundre, så de dekker området som skal måles i stallen.

Enkelt å bruke

Når man bruker apparatet peker man strålen mot ønsket området og leser så av temperaturen på et lite display. Beveger man apparatet ser man fort hvordan temperaturen endrer seg om man passerer et område med trekk. Enkle IR-termometere måler som regel fra en flate på 10 cm i diameter og har en nøyaktighet på +/- 2 grader. De fleste IR-termometerne sender ut en laser stråle slik at det er lettere å se hvor man måler.

Varmelekasjedetektor_rodt_lysVarmelekasjedetektor_bltt_lysEt av apparatene kommer fra Black & Decker som sender ut rød lysstråle om du måler et sted med høyere temperatur enn referansepunktet og en blå lysstråle om man måler på et sted som er lavere enn referansepunktet. På den måten er det veldig enkelt å se hvor det trekker og hvor det er godt isolert.

IR-Termometerne drives av batterier og kan kjøpes i de fleste elektrobutikker.

TettningslistGjør noe med trekken, men sjekk veggen først

Dersom man finner områder med trekk, er det viktig om man gjør noe med det. På markede finnes det en mengde med tettningsmuligheter. Isolasjonsmatter, tetningslister i mange størrelser, isolasjonsskum, m.m.

En viktig ting å sjekker er om trekken kommer fra vegger eller dører som er skille mellom to brannceller. I slike tilfeller må man forhøre seg med fagpersoner da brannvegger skal tettes med spesialmidler. Les mer om seksjonering i artikkelen ”Brannsikring i nybygget til Lefdals rideskole”

sprekk_tettet_med_byggeskum

 

 

Ikke skjær i tettningsskum

Bruker man sprayboks med isolasjonsskum skal man passe på at man bruker små mengder siden det utvider seg. Mange tar kniven fatt og kutter vekk overskuddet, men da bryter man tetningen som blir av skummet slik at luften finner vei gjennom det stivende skummet.