Anlegget til Lefdals Rideskole vil stå frem som et eksempel på anlegg for fremtiden.

Datteren til Anders sier hun kan overta nå, men det kommer ikke på tale sier Anders. Hun skal ut i verden og få erfaring og opplevelser, så kan hun komme tilbake når han selv er fornøyd.

Stallmestern har tatt turen til Lefdals rideskole for å se det nye anlegget. Alt er ikke ferdig enda, men når Anders forteller hvordan det skal bli så kan man kan se for seg et flott anlegg som virkelig vil stå frem som et eksempel på anlegg for fremtiden.

Man kommer inn i det nye anlegget via hovedinngangen der det blir hellelagte steiner både utenfor og innenfor døren, slik at helheten kommer godt til syne. Vel innenfor er man inne i resepsjonen. Der er det et stort rom der det vil bli skranke, sofagrupper og informasjon. Det er toaletter og dusjer hvor alt selvfølgelig er tilpasset rullestolbrukere. Sentralt plassert er det en åpen trapp, hvor det kommer en glassheis opp til andre etasje.

Artikkel_Lefdal_9_Thor_Gunnar_MathisenEn drøm for Mattilsynet

I andre etasje blir det en stor restaurant med utsyn til begge ridehallene.
Kjøkkenet er helt fantastisk. Moderne og proft innredet så det vil nok få Mattilsynet til å smile fra øre til øre ved en kontroll. Det blir store serveringsdisker, salatbar og ett VIP-hjørne for spesielle tilstelninger. Lokalet er i tillegg til vanlig drift tenkt utleid til firmaer og andre festivitas.

Sikkerhetsmessig er det installert en trapp i bakkant som er kledd inn slik at man ikke ser den. I tillegg er det trapp rett ned i ridehallen. Anders har vært nøye med alle detaljer. Selv taket i andre etasje er hvitmalt, noe som gjør det hele mer estetisk pent. Billige plater var ikke et alternativ.

Hele prosjektet har tatt lengre enn planlagt, men økonomisk har det blitt bedre. Dette skyldes hovedsakelig kronekursen. Da budsjettene ble lagt satte man en kurs for innkjøp av bygg fra Sverige. Når regningen ble betalt var kursen i Anders sin favør.

Artikkel_Lefdal_3_Thor_Gunnar_MathisenDe begynte å grave i september og i mars var stall og ridehall i drift.

Anders har laget tegningene selv for hele anlegget. Ut fra det har han sendt anbud til mange firmaer. Valget av firma ble en kombinasjon av pris, kvalitet og erfaringer fra andre som allerede hadde brukt de enkelte firmaene. Søknadsprosessen med kommunen har gått veldig greit. Tomten er regulert til rideanlegg slik at Anders fikk byggetillatelse uten noe større problemer.

 

Tenk stort

Som råd til andre sier Lefdal at man bør tenke stort. Det er alltid en risiko, men man vinner så mye mer. Anders har i alle år tenkt stort og hatt en klar plan med hva han vil. Derfor har han blitt synlig og best på det Lefdals rideskole tilbyr.

 

Artikkel_Lefdal_11_Thor_Gunnar_MathisenStallen på det nye anlegget, går langs den ene langsiden av ridehallen og er godt gjennomtenkt. Man kan dele stallen inn i tre seksjoner som er brannsikret med gips og mur. Boksene varierer fra små til store og med skillevegg for hingster til åpne gitre. Ved fôrkaret er det en liten hel vegg mot nabo boksen slik at hestene får ro ved spising av kraftfôr. Fra stallgangen er det 10-15 cm ned til bunnen i boksene. Dette fylles så med flis. På den måten slipper man flis som dras ut i stallgangen når man går inn og ut av boksene.

Ventilasjonen i stallen var ikke ferdig da vi var på besøk, men det kommer piper til utluft og ventiler i boksene til inntak av luft. Anders sier han har prioritert bokser så det er ikke høy og flis i tilknytning til stallen. Det er derimot to vaskespilt, salrom og mer.

Sikkerheten er godt ivaretatt med brannvarslingssystem, overrislingsanlegg, brannsikre vegger og rømningsveier. Du kan lese mer om dette i artikkel Brannsikring i nybygget til Lefdals Rideskole på Stallmestern.no.

 

Artikkel_Lefdal_2_Thor_Gunnar_MathisenWow – for en ridehall!

Det første man tenker når man kommer inn i ridehallen er wow! Det er som en svømmehall – lys, varm og fin. Ridebanen er 26*63 meter med vinduer på to av veggene. Hallen har i tillegg lave vant, slik at man ikke får følelsen av å ri i et dypt basseng, men mer en følelse av å ri ute.

 

Langs hele langsiden er det laget en stor platting for publikum. Der kommer det sofaer, benker og andre gode fasiliteter. I plattingen er det vannbåren varme og på veggene henger varmevifter som også er varmet opp av vann. Anders har eget forbrenningsanlegg til halm som gir han alt det varme vannet stedet trenger til oppvarming. Publikum og ryttere skal med andre ord ikke fryse i hallen. Luftens kvalitet er i varetatt ved at vinduer langs begge langsidene og i taket kan åpnes automatisk.

Artikkel_Lefdal_7_Thor_Gunnar_MathisenBunnen er Martin Collins som består av filt og sand på cirka 14 cm tykkelse. Anders har ikke noe voks i bunnen og siden taket ikke skal bli for rotete så er det ikke montert automatisk vanningsanlegg.

– Lys og vaiere som holder bygget sammen får holde, sier Anders.

Hele bygget er laget av prefabrikkerte betongvegger med limtredragere og isolert tak der det er brukt 25 centimeter isolasjon. Nybygget er laget i forlengelsen av den gamle ridehallen. Restauranten i 2. etasje har derfor store vinduer inn mot begge ridehallene. Vinduet mot den nye ridehallen er en ingeniørmessig finurlighet med buet vegg. Alt er kledd med metallplater så det gir ett flott inntrykk.

Håper på masse liv

Da Stallmestern var på besøk yret det av liv. Det var en Mounted games-gruppe som hadde samling. Anders forteller at det kommer mange grupper som har samlinger og kurs på stedet. Det er dette han håper det skal bli enda mer av i tiden som kommer, sammen med andre som vil leie stedet til sosiale happeninger.

 

Artikkelen er publisert på hest.no

 

Artikkel_Lefdal_3_Thor_Gunnar_MathisenArtikkel_Lefdal_8_Thor_Gunnar_Mathisen

Artikkel_Lefdal_5_Thor_Gunnar_MathisenArtikkel_Lefdal_6_Thor_Gunnar_Mathisen

Artikkel_Lefdal_4_Thor_Gunnar_Mathisen