Firmaet W. Giertsen Hallsystem AS har lenge levert innerduk til sine plasthaller, men de har nå levert sin første plasthall med innerduk til en ridehall. Østern Brug Ridesenter i Bærum fikk bygget sin plasthall med innerduk sist høst. Brukerne der er veldig godt fornøyd. Hallen er lys, trivelig og varm.

Pål Ulvenes i firmaet som leverte hallen, forteller til Stallmestern at de har bare god erfaring med bruk av innerduk til annen type bruk. Det bør derfor fungere like godt for en ridehall.

Ridehallen_med_ventiler_i_begge_ender

Mange fordeler

Fordelene med en innerduk er mange. For det første blir det veldig lyst og fint i hallen. Den hvite duken reflekterer lyset så man ikke trenger så mye kunstig lys. Dette vil man i tillegg spare strøm på i lengden.

En annen stor fordel med bruk av innerduk er at det isolerer. Med to duker som lager et stort mellomrom, vil luften som fyller dette rommet gi et godt isolerende lag. Man får dermed en god temperatur i hallen selv uten tilleggsvarme. Pål forteller at hallene leveres med ventilasjon i begge ender.

Innerduken bidrar videre til å holde støy ute og reflekterer lyd inne veldig godt. Brukere på Østern forteller til stallmestern, at ridelærer kan snakke med normal stemme istedenfor å rope eller bruke mikrofon.

Vedlikeholdsmessig er det ingen ting man skal gjøre, men med tiden kan det kanskje sette seg støv på duken fra ridebanen. Siden duken er lakkert kan man spyle duken ren.

Porten_i_enden_av_ridehallenInnerduken__heises_p_plass_i_seksjonerInnerduken_heises_p_plassseksjonene_festes_sammen_i_etterkant

Fakta om innerduken

Levetid for ytterduken er ca 30 år, men den duken får påkjenning fra sol, vær og vind. Innerduken derimot får ikke den påkjennelsen og vil derfor vare minst like lenge.

En hall med innerduk vil ikke trenge noe ekstra reisverk eller fundament selv om innerduken veier en god del. Det er derimot viktig at det generelle fundamentet er godt. Pål anbefaler at man alltid lager en ordentlig ringmur, da selv en plasthall blir mer eller mindre ett permanent bygg.

Stpt_ringmurReisverk_plasthallPlasthallen_blir_tykkere_og_luften_mellom_dukene_isolerer_godt

Duken er laget av samme type godkjente materialer som ytterduken. Den er lakkert noe som gjør at den ikke suger til seg fukt og dermed heller ikke får soppdannelse. En ulakkert duk derimot ville suge fukt og få soppdannelse.

Prismessig vil en plasthall med innerduk bli ca 40% dyrere enn om man dropper innerduken.

Les mer om firmaet W. Giertsen Hallsystem AS her

Besøk Østern Brug Ridesenter her

Les artikkel Ridehall av plast