Det er forordningen (EU) 2015/262 om identifikasjon av hestedyr som gjør at det er blitt krav om sentrale registre. Det hele kom som en følge av funn av hestekjøtt i matproduksjon merket storfekjøtt i 2013.

I Norge er det nå slik at passutstedende organer registrerer og sender ID informasjon til Norsk Hestesenter. De vil ha den komplette oversikten over alle registrerte hester. Arbeidet skal gjøres til selvkost slik at hesteeierne selv må betale for dette arbeidet. Grunnen til at dette ikke dekkes/får bidrag av det offentlige, som det gjøres for andre dyr, er at hest ikke primært holdes pga matproduksjon.

I dag har det kostet mellom 400 til 1550 kroner å få pass. I forslaget legges det frem at pass utskrevet av utstedende organ og med ID registrering hos Norsk Hestesenter skal ha fast sum for alle.

Forslaget er at det skal koster 735 kroner for ny registrering med pass og ID. Det skal koste 415 kroner for ID registrering alene eller oppdatering av pass. Følgende er at det for noen raser blir billigere, mens andre får en liten økning.

 

Stambokførende instanser er:

Det Norske travselskapet: Norsk varmblodstraver og Norsk kaldblodstraver

Norsk Jockeyklub: Engelsk fullblods

Norsk araberhestforening: Fullblods araberhest

NAHFs Shagyaavdeling: Shagaya

Norsk Islandshest-forening: Islandshest

Norsk Lipizzaner-forening: Lipizzaner

Norsk Ponniavls-forening: Britiske ponni raser, Norsk sportsponni, Gotlandsruss, Amerikansk miniatyrhest

Norsk Varmblod: Norsk varmblods

Norsk Hestesenter: Norsk fjordhest, Dølahest og Nordlands-/Lyngshest

Dansk Varmblod Norge: Dansk varmblods.

For hester som ikke er ført i stambok er det organer som har fått delegert myndighet fra Mattilsynet som gjør disse tjenestene: Norsk Ponniavls-forening, Norsk Varmblod og Norsk Hestesenter

 

Høringsfristen er 28. september 2016

 

Les mer om forslaget her

 

Les mer på «Nå kommer sentralt hesteregister»