Det er mange grunner til at man bør fjerne hestemøkk fra både paddocker og beiter. Hestemøkk blir grobunn for innvollsormer og tiltrekker seg parasitter, fluer og andre innsekter som plager hestene. Det ødelegger i tillegg gressområdene og bidrar til å gjøre om hesteinnhegningen til gjørme.

Underlaget er avgjørende for hvor lett det er å møkke. Løs grus er ikke så lett å møkke i, mens ett fastere underlag gjør jobben lettere.

Gress er kanskje det vanskeligste. En greip setter seg fast i gress og røtter og man må som regel bevege seg over større områder. Følgende er at mange lar møkka ligge.

Gjødselplukkemaskin er en løsning

Maskinen er som en stor støvsuger og henges bak for eksempel en ATV eller annen form for firehjuling.

Funksjonen er slik at man kjører rundt med maskinen på slep. I hånden kan man så ha «støvesugeslangen» som man suger opp møkka man passerer. Dersom noen småstein blir inn i maskinen, så er ikke det noe som ødelegger maskinen.

Støvsugerne kan brukes i boks innendørs ved at man støvsuger direkte i boksen om strøet tillater det eller ved at man hiver møkka ut i gangen med greip, for så å støvsuge det opp. Maskinen suger opp fuktig flis også.

Det var et australske firma som lagde den første i 2005. Den ble en stor suksess i Australia og New Zealand. Den ble så solgt i USA og etter hvert til Europa.

Bill Norris med paddock vacKommer i flere størrelser

Maskinen fås flere utgaver kan Bill Norris i Greystone Skandinavia fortelle Stallmestern under Falsterbo Horseshow. Den minste er 85 cm bred slik at den kommer inn de fleste dører. Slangene fås fra i 2 til 3 meter og er enkel og holde ved hjelp av to stk håndtak.

Beholderen er helstøpt i polyester og tåler minus 40 grader. Når beholderen er full er det enkelt å tømme, da maskinen er vel balansert. Motoren er som en enkel gressklippermotor og vedlikeholdes på samme måte.

Aktiv stall på Søndre Paulshus har en maskin som de er godt fornøyd med. Den fungerer veldig greit forteller Even O Paulshus. Vedlikehold av maskinene er minimalt og de har heller ikke noe problem med å fungere i kulde.

For mer informasjon se Greystone ved å klikke her

og Unik Hestefiks som er importør ved å klikke her

 

Les «Viktig å møkke ute»

Les «Produktnyheter fra Falsterbo – Gjødselsuger»