I alle år ham man hatt utfordringer om vinteren med fryste baner og støv. Tormod Holth Larsen som driver firmaet Kylix Norge lanserer nå produktet Arena Kleen her til lands.

Produktet er organisk fremstilt produkt. Det tilføres sanden som absorberer produktet. Resultatet er at man ikke trenger å vanne banen og den vil heller ikke fryse. Med dette produktet vil du ha kontroll på støvet – sier Tormod.

Brukt av forsvaret i USA

Produktet ble laget for helikoptre som skulle lande i ørkenen. Støvet ble virvlet opp slik at landing ble vanskelig. Ved å tilføre produktet kunne helikoptrene lande og fra den bruk har produktet funnet veien til ridebaner.

Tilføring av Arena Kleen gjøres en gang. Det forblir i sanden, men etter et år med riding, slodding og harving kan det hende at man bør tilføre noe mer av Arena Kleen da man ikke når alle sandkornene første gang.

Produktet er ikke giftig, surt eller får metaller til å ruste. Det skader derfor ikke høvene og er heller ikke skadelig for naturen rundt.

Indoor Arena 02Bunnen holder lengre

Arena Kleen fungerer godt sammen med alle typer sand og i kombinasjon med fiber, filt, gummi, flis, etc. Da Arena Kleen absorberer med sandkornene vil det samtidig bli mindre slitasje mot nabosandkornene og på den måten vil sandkornene holde seg lengre. Dette medfører at ridebunnen holder i flere år lengre enn den normalt vill ha gjort.

Bruker man Arena Kleen i en ridehall vil man ikke få støv i lokalet. Dette vil ikke bare gi bedre luft for hestene, men gjøre at tribuner, vant og reisverk vil være fri for støv.

Det hele høres nesten for godt til å være sant. Tormod tror produktet er noe som har vært savnet i markedet. Vann har sine utfordringer ved at vann fryser om vinteren. Salt er ikke bra miljømessig og heller er det ikke sundt for hest og rytter å puste inn.

Hvordan fungerer det

Sandkorn på en tørr bane ligger inntil hverandre men ved og tilfører vann limes de sammen. Vanner man for mye vil kornene begynne å gli fra hverande. En passe mengde vann gir den gode friksjonen og fasthet, som man higer etter.

Voks gir på samme måte som vann, en hinnen rundt sandkornene. Det gjør også tilføring av salt i en eller annen form. Salt tiltrekker seg fukten og binder seg rundt støvkornene.

SaltFordelene med salt er at det ikke fryser før temperaturen synker mye (se artikkel – salting av ridebaner) selv om det holder fuktigheten i seg. Salt er derfor fint både for å unngå støv, men også for å unngå at banen fryser. På minus siden er det at salt sliter på høvene til hestene og det vil renne ut i naturen, noe som ikke er bra miljømessig sett.

Produktet Arena Kleen fungerer i motsetning til vann, voks og salt, på den måten at sanden naturlig kan være i berøring av hverandre og gir dermed en fast og fin bane, med passe friksjon.

Enkel påføring og godt regnestykke

Arena Kleen påføres ved hjelp av slodd/harv med tank eller spreder og er gjort på kun kort tid. Økonomisk koster produktet litt, men siden man ikke trenger å vanne banen så kan man droppe og bruke penger på vanningsanlegg. I regnestykket må man også ta med all den tiden man slipper å vanne og drive vedlikehold av vanningsanlegget.

Produktet er godt utprøvd i USA og Canada der bla sprangrytter Ian Miller bruker produktet. Produktet blir snart transportert til Norge forteller Tormod.

 

Les mer på nettsiden til Kylix her

 

 

 

Redigert 2/3-18