Bioretur er løsningen som han har jobbet frem i samarbeid med Nibio (Bioforsk) etter støtte fra Innovasjon Norge, Industrien og ikke minst finansiering via bank.

Konseptet går ut på at man bruker Biopellets som er produsert av 100% hvetehalm, som strø i boksene. Biopellets av hvete har  bedre oppsugningsevne enn halmpellets laget av raps eller andre kornprodukter. Biopellets får man levert i sekker på 25 eller 15 kg. Møkk, urin og biopellets som møkkes ut, puttes i konteiner som blir hentet når den er full.

I retur får man mer Biopellets.

bioretur plakatNy fabrikk

Biopellets blandet med urin og hestemøkk blir transportert til en nybygd fabrikk. Der blir det sendt igjennom en tørkeprosess, før det blir omdannet til ny pellets som kan brukes som gjødsel. Fabrikken ble innviet i begynnelsen av oktober 2015.

Pelletsproduktet Equus som produseres er testet ut og har like god gjødselseffekt som hønsemøkk men uten lukten. Man kan dermed gjenbruke hestemøkka og halmpelletsen til gjødsel for planter både i hager og større produksjoner. Gjødslet er høyenergisk plantegjødsel.

Det finnes ingen andre tilsvarende løsninger der sluttproduktet blir så bra forteller Steinar.

Prismessig betaler man en sum for Biopelletsen og for bortkjøringen. I tillegg vet man at man bidrar til et godt miljø istedenfor at hestemøkka blir liggende i store hauger uten ordentlig kompostering, og med både avrenning og flis som mange bønder ikke er så glad for å få i jordet sitt.

biopelletsBiopellets til strø

Biopelletsen kommer fra Litauen via firmaet Biogroup som Bioretur har kjøpt opp. Se tidligere artikkel om Biogruop her

Steinar forteller at man bruker ca en 25 kg sekk i uken til en ca 9m2 boks.

Foreløpig er det kun staller i Hordaland som kan benytte Bioretur men man kan få kjøpt Biopellets over hele landet.

 

Les mer om ordningen her