Halm pellets har blitt et populært produkt som flere og flere tyr til. Det er mange fordeler ved pellets. De er enkle å håndtere, de støver ikke, komposteres bedre, med mer.

Sekkene leveres i lett håndterlige 25 kg sekker, men man kan få det levert i storsekk 500 kg eller ett tonn. Sekkene på 25 kg er små i størrelse slik at man kan lagre store mengder innendørs.

Ved etablering av halmpellets i en boks legger man ut ca 5-6 sekker på 25 kg. Det skal ikke vannes. Hestene tråkker dem i stykker og da økes mengden. Ved behov etterfyller man med en sekk halmpellets.

Jurgis og HalmpelletsRask kompostering

Halm er et rent naturprodukt som komposteres rakst. Sammen med hestemøkk og urin vil man fort kunne bruke restproduktene på jorder.

Jurgis fortelle at deres produkt er laget av ren hvete halm. Fordelen med dette er at halm fra hvete har en sugeevne på 5-6 ganger sin egenvekt. Dermed vil urin samles på et lite sted i boksen. Raps som noen benytter, inneholder mer olje. Pellets fra raps har dermed større egnethet til å brennes fremfor å brukes som strø til hest, forteller Jurgis

Produksjonen foregår ved at halmballene kuttes opp i en maskin før massen varmebehandles til ca 100 grader for deretter å bli pelletert. I den prosessen drepes soppsporer og bakterier.

Kommer med lastebil til Norge

Firmaet Biogroup er en norsk produsent og leverandør, som selger til store deler av Europa. De begynte i Norge sist sommer og leverer foreløpig til Østlandsområdet, Telemark og Bergen.

Leveransene kommer med lastebil som har med seg hele 24 tonn. Jurgis forteller at man kan bestille hele bilen ellers blir lasten fordelt på flere staller. En hest bruker ca 1 tonn pellets i året. Dermed vil en bil med 24 tonn passe fint for en stall med 24 hester.

 

Les mer om biogroup her