Hestegjødsel er for mange en kostnad og et problem. Dermed ender mye av dette i hauger og der forblir det liggende. Drammensregionen har satt i gang prosjektet Hest som næring hvor målet er og “Styrke Drammensregionens aktivitetstilbud innen hest å bidra til næringsutvikling i regionens hestenæring.”
Et av underpunktene er å komme med alternative måter å utnytte og håndtere gjødsel. Dette var temaet for møtet som ble holdt på Øvre Gjerdal gård i Hyggen. Tilstede var det folk fra staller i regionen, kommunene, fylke, organisasjoner, firmaer og gårdbrukere.
Deltakerne fikk høre om alternative måter å utnytte hestegjødselen på. Slik det er i dag har prosjektet Hest som næring, dokumentert at det ligger enorme mengder hestegjødsel i hauger rundt om i Drammensregionen som ikke gjøres noe med. Dette skaper forurensning, er mange ganger brudd på forskriftene og kan skape et problem for hestene selv.
Biobrenselanlegg
Som et av få anlegg i Norge har Ole Kristian Jensen fra Østre Sandaker gård installert et biobrenselanlegg som forbrenner hestegjødsel. Varmen brukes til oppvarming av drivhus.
Anlegget har vært i drift i halvannet år og forbrenner ca 60m3 hestegjødsel i uka. Anlegget er helautomatisk slik at konteinere med hestemøkk dumpes rett i en blander som automatisk transporterer møkka til forbrenningskammeret. Se artikkel Biobrenselanlegg som fungerer og artikkel om anlegget til Ole Kristian som kommer.
Kompostering og jordforbedring
Fylkesagronom hos Fylkesmannen i Buskerud, Øystein Haugerud ga en god innføring i viktigheten av å bevare jorden. Hestegjødsel er en viktig ressurs som må tas vare på og ende tilbake til jorden. Det er derfor viktig at man får i gang komposteringsprosess i gjødselen. Blir alt liggende vil den gå anaerob (mangel på oksygen) og vil ikke bli kompostert.
For å få komposteringsprosessen riktig må man følge med på temperaturen i haugen. Når temperaturen stiger opp mot 60 grader må man vende for å tilføre luft. Dette må gjøres 1-2 ganger i uken. Når temperaturen ikke stiger mer enn 20 grader etter en snuing på et døgn, er komposteringen ferdig. Dette tar ca 2-3 måneder. For at man ikke skal miste næring, bør komposthaugen tildekkes slik at regn ikke vasker vekk god næring.
Hestemøkk kan brukes rett på jordene, men da bør det harves ned for best resultat. I tillegg bør man tilføre kunstgjødsel da mye flis iblandet, vil få mikroorganismen til å forbruke mye nitrogen til nedbrytning av flisen.
Les mer om fylkesmannen i Buskerud her
Levering av hestemøkk til store komposteringsfirmaer
Mange leverer hestemøkk til firmaer som behandler dette i store kvanta. Lindum er et firma som tar imot slam, biorester, hageavfall, hestemøkk, m.m. Dette omdannes til gjødsel, forbrenning, bruk til oljeforurensning, m.m. Firmaet har mange anlegg i inn og utland og kan hjelpe til med å lage småanlegg. Les mer om Lindum her
Les mer om Hest som næring her