Sagflis og kutterflis er mye brukt som strø i hesteboksene. Felles for dem er at det kan bli mye støv i stallen. Vida stallstrø er derimot støvsugd for støv. Vida presenterte produktene sine under Falsterbo Horseshow og kunne fortelle hvordan de får bort støvet.

Jonas Persson står på Vida standen under Falsterbo Horse Show og gløder for produktene da Stallmestern tar en prat med han om hvordan de får kutterflisen støvfri.

For det første så er det ordentlig trevirke som brukes – ikke noe resirkulert og impregnert. Vi får stort sett levert ren gran fra sagbruk. Den kommer da ferdig som kutterflis, men inneholder mye støvpartikler – sier Jonas.

På Vidas fabrikk i Jönköping har de en kjempe silo som har innebygget en stor sil. Når viftene skrues på flyr kutterflisen og støvet rundt i siloen. Alt av små partikler flyr så igjennom silen og tilbake i siloen blir det kun ren kutterflis. Kutterflisen pakkes så i ca 25 kg store sekker og har ca 85% tørrhet.

De små partiklene som kommer igjennom silen brukes til å lage fyringspellets, så ingen ting går til spille.

Stvfri_kutterspon_er_et_bra_alternativ_for_hesteneVida lager i tillegg til fyringspellets og Vida Stallstrø både ridehusflis og landbruksstrø. For de som ønsker en litt mer sagflisaktig strø så er landbruksstrø valget. Det er kutterflis som er malt til mindre biter og ligger dermed noe mer stille i boksene til hestene.

Pinnflis er et spesialprodukt som egner seg godt til å blande i sanden på ridebaner. Fordelen med pinnflisen er at den ikke råtner med det første.  Følgende av det er at ridebanen holder lengre før den pakker seg og blir jordete.

 

Vida er Sveriges største skogbruksfirma. De lager hele 1,4 millioner flisballer i året noe som utgjør kun 20% av omsetningen. Firmaet har hele 1100 ansatte og sender flis til bla Norge.

 

Les mer om Vida på deres nettside her