Et vært stallanlegg bør derfor ha et eget vaske sted, om det så bare er ett rom til håndvask og tørk av ting så trengs det et eget rom. Alternativet er ofte at ting forblir møkkete for lenge og våte ting henges opp i stallrommet der hestene får plagene ved fuktig luft.

Et vaskerom må lages som et våtrom med sluk og membran. Rommet kan med fordel være isolert selv om veggene kun går ut til stallrommet. Dette gjør man for at hestene ikke får alt støyen som de ellers er så vare for. Utluftning og varme må være tilpasset slik at fuktigheten ikke setter seg i bygget og samtidig så varmt at vann ikke fryser men at ting til tørk tørker godt.

Vaskemaskin som man har hjemme kan fungere til bandasjer og småting, men større ting som dekken må vaskes i industrimaskiner. Disse er ikke helt billig så man må tenke nøye gjennom behov i forhold til om nabo stallen har industrimaskin som man kan betale for å bruke. Mange renserier tar også i mot hesteutstyr til vask.

industrivaskemaskinDersom man velger industrimaskin så skal de boltes fast i gulvet. Dette er viktig å huske på dersom man har planer om å legge varmekabler i gulvet. Har man varmekabler kan boltingen i gulvet by på problem.

Det finnes mange industrimaskiner på markede. De kommer med mange muligheter. Man kan for eksempel innstille maskinen slik at man kan få dekken impregnert i samme slengen.

Brukerne betaler

Økonomisk koster maskinene mye i innkjøp og i drift. Brukerne bør dermed være med på å betale for bruken. Dette kan løses med betalingsautomater eller ved at brukerne kan levere det som skal vaskes og trkerombetale deretter for dette. Fordelen da er at man kan fylle maskinene fulle være gang slik at man unngår at maskiner går med ledig kapasitet.

En kort eller mynt løsning er fint i forhold til at det krever mindre arbeid fra de som driver stedet og man kan lettere ta i mot folk fra nabostallene. En kortmaskin kan også brukes til andre maskiner på anlegget, slik som solarium, skrittemaskin, m.m.

En del av vaskerommet bør være avsatt til tørkeplass i tillegg til at det bør være tilgang til vaskekum for ting som må vaskes for hånd.