Vaskespilt

Skal du bygge ny stall så tenk på luftforholdene til hestene. Det som støver mest og skaper mest fuktighet i stallen er pussing av hest, dekken av og på, og vaskeplass. Har du derfor mulighet, så lag vaske- og pusseplass før du kommer inn i stallen som en egen avdeling med god separat utluftning.

De fleste har vaskeplassen i stallen ved siden av hestene. Dette er praktisk, men ikke så bra for hestene. Vannet er med på å danne fuktighet i stallen i tillegg til at det fort kan danne seg muggsporer i gulv, vegger og tak.

 

vaskeplassdr

Ett av stedene som kan skape problemer er gummimatter som festes på veggen i vaskespiltet. Dette er en fin løsning for spark, lyd og vask, men det er ofte at det blir vann og fukt bak matten som over tid vil kunne gi fuktskader, arnested for småkryp, m.m.

vaskeplassnhs

 

Matter som legges på gulvet er fint for å unngå at hestene sklir, men igjen så er det fort slik at det blir ett sted der møkk og fukt samler seg og kan over tid tære på betongen. Skal man ha gummimatter i vaskespiltet er det en fordel om man enten har rutiner for renhold under, eller at man legger matter som en del av gulvet der vann ikke kommer under.

 

vaskeplassps

Daglig børsting av hester skjer gjerne i stallganger eller i bokser. Dette skaper enorme mengder med støvpartikler som siver rundt i stallen og skaper plage ikke bare for den hesten som pusses, men også for alle de andre. På samme måte som for vaskespiltet er det aller best at dette også legges i ytterkant av stallen og da gjerne i en egen avdeling.

vaskespilthhrr

Hønefoss og Ringerike rideklubbs ridesenter har vaske- og pusseplass i egen avdeling før man kommer inn til stallboksene. De har i tillegg lagt salrommet på samme sted. På den måten blir stell av hestene veldig praktisk i tillegg til at luftforholdene til hestene i stallboksene blir mye bedre.

vaskeplasshonefoss

En utfordring fra nevnte sted er som følger: Vannsøl i forbindelse med dør som går rett ut fryser fort om vinteren slik at det blir glatt inngangsparti. Tenk derfor godt igjennom utformingen før man bygger.

vaskeplassskn

vaskespiltkg

vaskespiltmr

vaskesplasstr

vaskespiltpiet

vaskespiltpiet2