Et firma på markede som selger gjerder er Altieng. Firmaet holder til i Stavern men leverer gjerder fra Poda over hele landet. Altieng har solgt gjerder i relativ kort periode, men har mange kunder og det øker forteller daglig leder Tore Skollerud.

Poda gjerder er et dansk gjerdefirma som har holdt på siden 1975. Stolpene som brukes er derimot Norsk impregnert furu med hele 20 års garanti.

Klassisk gjerde fra PodaTa gjerdefirmaet med i planleggingsprosessen

Skal man bygge en ny ridebane eller paddocker, så er det en stor fordel om man trekker inn gjerdeleverandøren før man bygger – sier Tore

 

Det er fire punkter man må ha med i planlegging:

         –  Brukervennlighet på gjerdene

          – Sikkerheten for hest og mennesker

          – Logistikk i forhold til bruken

          – Utseende – også over tid

Etter planleggingen er det halvparten av kundene som kjøper gjerde med montering fra Altieng. Da kommer de med laser, utstyr og kompetanse. Man kan derimot gjøre det selv.

Texas gjerde graves ned da stolpene ikke har spiss ende  Monter riktig

Selve monteringen av gjerde er avhengig av flere faktorer. Det er gjerde type, grunnforholdene, terrengets utforming, bruken, som er noen av faktorene som avgjør hvordan resultatet blir forteller Tore.

Skal man montere for eksempel et klassisk gjerde så brukes 10-12cm i diameters stolper med spiss i enden. Disse kan dyttes ned i bakken med for eksempel en traktor, ellers slås ned og da gjerne med en beskyttende kopp så toppen ikke fliser seg opp.

Hullene fylles med maskinkult på 60-120 mmSkal man derimot sette opp et Texas gjerde så er stolpene på 14 cm i diameter. De er ikke spisse i enden så de må graves ned. Da anbefaler Tore å fylle rundt stolpen med maskinkult på 60-120 mm. Hvor langt ned man graver stolpene er litt avhengig av terrenget og bakken som stolpene graves ned i. Setter man stolpene for eksempel på en ridebane så er som oftest de øverste 20 cm bestående av justeringslag og topplag, noe som ikke er spesielt anvendelig for å få et gjerde til å stå i mange år.

Etter at man har fylt maskinkulten i hullet så komprimerer man det godt med en ”jomfru”. Den komprimerer steinen slik at stolpen står stødig forteller Øystein Gudem i firmaet Altieng.

Tore legger til at firmaet hittil ikke har hatt noen problemer med at gjerde forskyver seg pga frost.

Avstandsisolator hindrer gnaging på gjerdetSementer fast portstolpene

Portstolpene til en ridebane eller paddock skal tåle mer belastning, så der anbefaler Tore at man fyller hullet med sement. Dette i tillegg til at lekterne skrues fast i stolpene gjør at det hele blir solid. Skruehull og det at lekterne går inn i stolpene har ikke noe å si for levetiden til stolpene, i forhold til vann som kan trenge inn. Alt er gjennomimpregnert

Bruker man stolpene i paddocker anbefaler Tore at man monterer avstandsisolatorer for å unngå at hestene gnager på stolpene.

 

Texas gjerdeLes mer om Poda gjerdene her

Besøk Altieng her

 

 

Les artikkelen Gjerdestolper her

Les artikkelen strømgjerde her