Historien om stall Stenholdt starter i 1960 da Marit og Gunnar Jonsson dro de til Island for både besøke slektninger da Gunnar er fra Island, men også for å kunne ri på Islandshester som de hadde hørt så mye om. Der fikk de opplevd Tølt, noe de aldri hadde ridd før. De ble betatt og måtte ha slike hester med til Danmark. Året etter kom Sokki og Logi til Danmark.

 

I 1965 startet de sammen med Ellen Benediktsson (farmor) stutteriet Stenholdt som de driver den dag i dag med hjelp fra datteren Astrid Jonsson. Det første føll blev født i 1967 og siden er det født mer en 100 føll på gården.

follSdkMarit og Gunnar var med til at grunnlegge Dansk Islandshesteforening og FEIF og har i mange år været aktive omkring islandshestene både nationalt og internationalt.

 

Gården driver løsdrift. De har fire store folder som alle er samlet rundt et felles område med tak. På den måten kan de enkelt samle alle hestene på fellesområdet og deretter åpne det foldet som har stått lengst i fred og dermed grodd til.

Vært fjerde år dyrkes det en blanding av bygg og høy på foldene slik at kvaliteten på gresset blir bra over lang tid. Om vinteren går hestene på det gjorde som skal dyrkes opp til våren. På den måten så gjør det ikke noe at hestene tråkker ned og ødelegger jordet.

 

De lever stort sett av gress fra jordene på sommerhalvåret og høy på vinteren. Det er kun noen av hoppene som dier som får tilleggsfor. De har ellers tilgang til saltsteiner. Vannkaret er av den frostsikre typen som de har støpt fast i en stort rør. På den måten har hestene tilgang til rennene vann hele året rundt.

 

utegangStenholdtAstrid forteller oss at hun har unge og eldre hester sammen, hopper som vallaker. Dette mener hun er viktig fordi hestene da lærer av hverandre de nedarvede særtrekkene til Islandshestene.

 

Hestene som skal ries inn sendes bort til innridere, men noen ris på stedet og da er det greit å ha stallen til oppsaling. Stallens bokser står ellers tom hele året. Kun ved spesielle forhold blir boksene brukt.

 

Les mer om historien til Stenholdt her