Før det kommer blader på trærne er det fint å få ryddet kantene mot beiter, jorder, stier og veier. Gevinsten er stor ved å bruke litt tid på våren. Rydder man et par meter rundt et jordet eller et beite på noen mål, får man ganske mange kvadratmeter med frigjort areal.

Dersom beite eller jordet har mye kratt og trær, kommer heller ikke solen så godt til, og forringer dermed kvaliteten på gresset inntil kantene.

Bruker man området som beite vil strømgjerdene i tillegg fungere bedre, dersom de får mindre hindringer i trådene.

kantrydding motorsag og ryddesagDet fins flere metoder for å rydde kanter.

Offentlige veier skal som regel kantryddes to ganger i året. Kantryddemaskin som kutter og knuser er effektiv og tar det meste. Har man en slik maskin kan man ta flere kanter selv på en rask måte, men de er ofte dyre og krever i tillegg traktor som kan operere maskinen.

Ryddesag er en effektiv håndholdt motorisert maskin som fås kjøpt flere steder til en pris opp mot 10.000 kroner. I enden av maskinen kan man montere forskjellig type blader, ettersom om det er småkvist eller mindre trær som skal ryddes.

Motorsag tar effektivt mindre trær, men er vanskeligere å mer tungvint å bruke på mindre kvister.

Kantrydding haandredskaperHekksaks er effektivt for områder med mye busker. De motoriserte kan kjøpes med strømledning, batteri eller motor som går på drivstoff.

Håndsag fungerer på alt, er billig å anskaffe, men krever tid, styrke og tålmodighet.

Forskjellige type hekksakser med korte eller lengre skaft er enkelt å bruke, men som med håndsag tar det litt tid om området er stort.

Unngå ny vekst

Mange har nok opplevd at om du kutter ned et løvtre kommer det fir – fem nye opp på samme sted.

kantrydding gravamaskinFor å unngå at det skjer har man noen muligheter. Det ene er å grave opp røttene for eksempel med gravemaskin og anlegge gress i etterkant. Dette er en krevende jobb, men med gode resultater på sikt.

Den andre metoden er å sprøyte området. For å få god nok effekt av sprøytingen bør man ta kontakt med en som har sertifikat for sprøyting og kan lovlig gjøre jobben på en god måte.

En viktig ting å huske på ved sprøyting er at stubbene må behandles før det har gått noen timer, da stubben danner en forseglende hinne over kuttflaten. kantrydding storre omraadeBehandling med sprøytemiddel er best på sensommeren, da sevjen stiger på våren og vil presse behandlingen ut av stubben.

En tredje metode er å lage spor i stubber så det råtner fortere og kutte skudd som kommer opp regelmessig.

Hester som beveger seg på området vil også holde ny vekst nede.