Thorbjørn tar en pause i jobben og guider meg rundt på anlegget. Han forteller at de hadde sett rundt på andre anlegg for å plukke de beste løsningene til anlegget sitt. De tegnet således grovtegningene selv men fikk Romsdalsbygg til å være byggherre. Byggesøknaden gikk greit igjennom d kommunen var velvillig til planenen. Leverandørene holdt frister og avtaler så fra byggingen startet til alt var ferdig tok det kun ett år.

Før bygging måtte tomten planeres. Den var veldig kupert så de måtte fylle på hele 55 tusen kubikk for å få det flate arealet de trengte. Gården som hører til har store områder så de dyrker høy på hele 150 mål. I tillegg til nybygget har de en gammelstall og 25-30 hester på utegang. De har store områder med to foringshus.

Anlegget som er bygget  består av ett stort bygg som inneholder, staller, ridehall, lager, butikk, kontor, kafe og svømmebaseng for hester.

Stalldelen er på den ene langsiden. Den inneholder 39 bokser samt en stor føllboks. Det er tydelig at de har tenkt på alle detaljer.  I boksene er det laget kummer under slik at han kan spyle stallen enkelt etter tømming av tallen. Flere av boksene har egen utgang til et lite uteområde rett utenfor  stallen. De har valgt en slik løsning da uteområdene blir større og dermed kan flere hester gå sammen.

I stallgangen la de selv gummiheller. De skal stå hele 3 cm i spenn så Thorbjørn forteller at det var en tung jobb. Thorbjørn forteller at fordelen med gummihellene er at det gir mindre lyd i stallen når hestene går, bra for hovene og hestene sklir ikke. Han sier brodder ikke er noe problem. Stallmestern kan legge til at det i tillegg er estetisk fint.

Hele bygget er bygget på støpt ringmur. I taket er det baderomsplater som er fint i forhold til fukt som ofte danner seg i en stall. De har brukt syrefaste vannrør og galvanisert metall til gitter. En erfaring de gjorde ved oppsett av vannanlegget til boksene var at det ble metallspon i rørene som igjen tettet dysene til drikkekarene. Alle drikkekar har egen stoppekran.

Ridehallen er 30*60. Den naturlige bunnen er leire som er belagt med pokk, stein og til slutt 0,4 knust stein. Thorbjørn forteller at han slodder jevnlig. En gang i året sprer han på Kalsium. Dette gjør han ved å spre det med vogn bak firehjulingen. Taket i ridehallen er isolert og for å få lys inn har de installert frosta glass slik at lys kommer inn, men ikke blendene sol.

Stedet har en stor kafeteria til 80 personer med kjøkken, dommerbod og kontorer. I den ene enden har de egen butikk der de selger Hekla som er eget designet produkter til hest og rytter.

På stedet gjør de det meste selv, men har en lærling og vaskehjelp 3 ganger i uken.  Kundegruppen er private i tillegg til de hestene de selv har. Som et tilbud til de private vasker de utstyr mot betaling. De installerte også polettmaskin på varmvannet til vasking av hestene da det gikk enorme mengder varmt vann. De forer tre ganger om dagen. Ca 6 om morgningen. Mellom 12-14 og 19-20 om kvelden, men alt kan ha litt avvik.

Siste delen av anlegget består av et stort svømmebaseng til hester. De har fått hjelp av et Bergens firma som har bygget akvariet i Bergen. Bassenget har elektrisk varmekolber og mange dyser jevnt fordelt i hele bassenget slik at hestene ikke blir skremt av vannstråler. Vannet henter de fra elven i nærheten og det vannet holder nært opp til 12-14 grader som er temperaturen vannet skal ha.  Vannet renses via sandfilter og flere skimmere som tar bort hårstrå. Thorbjørn forteller at de tilsetter PH og klor. Daglig vedlikeholdsarbeid tar ca 5-10 minutter.

Thorbjørn forteller at de tar hester til svømmetrening. En hest må venne seg til det så de fleste hester trenger 4 uker for å få god effekt. Vær svømmeøkt består av ca 10 strekk og det tilsvarer nesten 45 minutter med hard trening. Thorbjørn forteller at han har fått gode tilbakemeldinger.

Etter svømming settes hesten i  solarium for tørking. Thorbjørn forteller at han skal bygge 3 tørkebokser med luft tørking og et solarium til, da det fort blir kø med kun ett solarium. Tørkeboksene skal  blåse luft ovenifra og fra sidene.  Klimaet i svømmeanlegget blir ivaretatt med 2 lufttørkere som tar unna 450m3 i timen.

Stallmestern dro fra stedet som virkelig oppfylte sitt rykte.

 

Se internettsiden dems her for mer info