Det er ikke mange i landet som har Aquatrainer i stallen. For Siv Homstvedt og Gro Helene Glesne som driver Stall Pandora ved Krøderen er dette en god investering for å gjøre rehabiliteringsstallen til et ledende sted.

Stall Pandora tilbyr seg å ta i mot skadet sportshest som har som mål å komme tilbake i banen, det være seg travhest, ridehest eller andre typer konkurranse hester. Siv forteller at de legger vekt på at hestene får individuell behandling og trening.

MaskinenMaskinen kan du få akkurat slik du ønsker

Maskinen er den første Kylix leverer i Norge. Tormod Holth Larsen som driver den norske delen av Kylix er fornøyd med maskinen og sammen med Martin Kuipers fra Nederland har de fått maskinen vel installert.

Martin forteller at kundene får maskinene akkurat slik de vil. Ønsker man blå istedenfor svart eller om den skal kunne ta to hester istedenfor en får man det.

Alt produseres i Nederland og leveres med montering. Leveringstid er 6-8 uker. Kostnadsmessig er en slik maskin en stor investering, men i Nederland koster 20 minutter i maskinen ca 500 kroner for eieren, slik at maskinen blir tjent inn på sikt.

hest_i_vann_p_beltetVannstanden avgjør treningsformen

Aquatrainer er fin både for opptrening av hest, men er også fin til trening av hester. Avhengig av hvor mye vann mann fyller endres funksjonen. Ved lav vannstand løfter hestene bena, med litt mer vann dytter hestene benet igjennom vannet og ved mye vann vil hesten få flyte hjelp som gir mindre vekt på bena.

Maskinen har et kontrollpanel der man styrer maskinen. Martin forteller at Ingen ting er ferdig programmert, da hestene en dag skal trenes noen minutter lengre eller med litt høyere vann enn dagen før. Derimot er det en smart funksjon og det er en timer sier Martin. På den måten sikrer man at maskinen stopper når tiden er ute og man slipper å tenke selv på hvor lenge hesten har gått i maskinen.

 

Solid maskin med mange muligheter

Maskinen er laget av rustfritt stål. Inne i kammeret er det en teflonbelagt kant som gjør at hestene holder seg på rullebåndet. Maskinen krever 380 volt slik at det må monteres en transformator i stallen.

Kontrollpanelet_med_vannstandsindikator_p_glassetMaskinens løpebånd kan ha hastighet fra 0 til 10 km/h og vannstanden i maskinen kan gå fra 0 til 1.10 meter over båndet.

Vannet kommer fra en stor tank ved siden av maskinen. Den rommer 3 kubikk og kommer med flottør som gjør at tanken dermed alltid er full av vann. Fordelen med dette er at pumpen som overfører vannet til maskinen, kan gjøre det raskt.

Vann som brukes i maskinen kommer rett fra springen. Det er ikke tilsatt noe og er heller ikke varmet opp. Maskinen som overfører vannet pumper hele 400 liter i minuttet. Den tømmer maskinen i samme hastighet. På Stall Pandora har de laget en sandfangerkom, men løsningen er avhengig av den enkelte kommunes regelverk.

Flere sikkerhets funksjoner

Sikkerheten er godt ivaretatt. Inne i kammeret er det føler som gjør at om hesten legger seg eller faller, så stopper båndet med en gang.

Dersom man må få ut vannet av maskinen fort kan det gjøres ved å åpne tømmeventilen eller nødtømmeventilen, som er dobbel så stor, og som tømmer alt rett ut på gulvet i full fart. Det lønner seg derfor å ha maskinen et sted, der det er mulig å tømme ut på gulvet, uten at stedet får vannskader.

Hestene kan finne på å gjøre fra seg mens de er i maskinen. Det er ikke noe problem sier Martin. Møkka går i oppløsning i vannet og suges igjennom pumpen og ut. Det er mulig å kjøre rent vann gjennom pumpesystemet slik at man får renset vekk evt. møkkrester som skulle bli igjen i rørene.

Martin_og_Tormod_med_aquatrainerenKontrollpanelet_er_lett_tilgjengeligMaskinerietVanntanken

Garanti og vedlikehold

Når det gjelder garanti så forteller Martin at om man passer på maskinen og bruker den på en god måte, vil firmaet hjelpe dersom problemer oppstår. Mao så kan man få hjelp i mange år.

Vedlikehold er nærmest lik null. Erfaring er at båndet må skiftes etter noen år. I den forbindelse skiftes også lagrene.

 

Besøk Stall Pandora på deres nettside her

Les mer om Aquatraineren på Kylix.no