De fleste ridehaller har ett par speil eller flere, men alle er ikke like gode. Noen er feil vinklet, andre blir man litt svimmel av å se på, da speilbildet bukler seg. Om vinteren er det mange som sliter med dugg og frost på speilene. Ofte skyldes alt dette at man har speil som egentlig ikke er beregnet for ridehaller og at speilenes plassering ikke er tenkt på når ridehallen er blitt konstruert og bygget.

Roland Olthoff i det svenske firmaet Expåra forteller at den mest solgte speilet i ridehaller er de Tyske speilene Diamond System. Ett annet firma som kan levere til Norge er Summerwind. I Norge selger bla Stall Kubberød speil.

Speilene fra Diamond System er spesiallaget for ridehus. Selve speilet er 6 mm tykke. Bak speilet er det en elastisk filt før en tykk isolering og til sist en fuktsperre av aluminium. Hele speilet er rammet inn av laminat.

 

Klart bilde uten bukler og dugg

Fordelen med en så omfattende bakgrunn til speilene er at man da får ett krystallklart bilde som ikke bukler seg. speil_LDet blir i tillegg lite dugg og frost på glasset.

Ridespeil skal henges opp slik at rytteren best mulig kan se seg selv og hesten. Når man henger opp speilene bør man derfor ha en hest med rytter i hallen slik at man kan justere vinkelen helt rett. Roland forteller at Diamond Systemet har en justeringsbolt slik at justering av vinkelen enkelt kan bli foretatt.

Speil i en ridehall har alltid en mulighet for å bli knust. Et vanlig speil vil knuses i store flak. Speilene Olthoff selger knuses derimot på samme måte som frontruten på en bil. Bitene blir små men holder seg fast i bakveggen og vil dermed ikke utgjøre noen fare for rytter eller hest om det skulle knuses.

Får hjelp til montering av de største speilene

Hvor man henger opp speil er ofte avhengig av byggets muligheter og lommeboken. Vanligst er at man har et speil på vær sin side på kortveggene og en midt på en langside. Olthoff forteller at slike speil monterer man selv, men skal man ha speil på en hel kort side så kommer det montører med leveransen av speilene slik at skjøtene blir korrekte.

Renhold av speilene er som på samme måte for resten av et stall anlegg en viktig og årlig oppgave.