En hest kan sparke i veggen av forskjellige grunner. Det kan være under foring, at den har en sterkt flokkavhengighet, at den er rastløs eller har innarbeidet en uvvane der den har fått oppmerksomhet ved sparking. Thorbjörn Carlsson hadde en hest som gjorde nettopp dette. Han kom over en spennende løsning på problemet.

Prinsippet er det samme som blir brukt på hunder som får en sprut i ansiktet ved bjeffing. Når hesten sparker i veggen får den en sprut akkurat idet den sparker. På den måten vil hesten raskt lære at den får vann på seg om den sparker i veggen. Thorbjörn forteller at hester kun etter noen spark forstår sammenhengen og slutter.

vibrasjonssenderenHvordan fungerer det

Selve systemet består av en sensor som festes på boksveggen og som sender et signal fra seg ved sprak i veggen. Boksen med vann og dysene festes på gitterets utside ved hjelp av klemmer. Dysen er som en vindusspyler dyse på en bil. Den har to utganger slik at det kommer to stråler. Boksen mottar signal fra sensoren og sender da ut vannet i to stråler.

Han man boksfront uten gitter, kan dysen festes på plankenes nedside av frontens åpning. Dysene peker da opp slik at hesten som står med hode ut og sparker får sprut rett opp på seg.

Både sensor og dysene styres av batteri og sender trådløse signaler. Man kan enkelt koble til strømladere på begge delene.

maskinen som spruter vannMur er ikke noe problem

Kjøper man ett sett så følger det to sensorer med, men man kan om hesten sparker mange steder ha opp til 8 sensorer. Har man murvegg i stallen kan man sette en plate utenpå og montere sensoren på denne slik at sensoren får bevegelse ved spark.

Systemet selges med normal garanti. Thorbjörn forteller at han kun en gang måtte bytte en sensor, slik at både kvalitet og holdbarhet er god.

Thorbjörn forteller at han også har brukt systemet i hestebil der en hest sparket mye. Han sier derimot at man skal vite hva man gjør om systemet brukes i bilen så hesten ikke får panikk.

Skal man bruke systemet utendørs kan man ha litt frostvæske i vannet så det ikke fryser.

 

 

Les mer om QuitKick her