Bruk av høynett til foring av grovfor har vært gjort i mange år. De siste årene har det derimot kommet en ny type høynett på markede. SlowFeeding presenterte sine nett under Kingsland Oslo Horse Show.
Mannen bak nettene er Ove Lind. Han forteller at han i over 10 år har lett etter en smart løsning for å gi hester høy hele døgnet. Jeg har gjort alle feil som kan gjøres, og i tillegg har jeg lagt alle feilene ut på nettsiden – sier han. Nå er han derimot sikker på at han har funnet løsningen.
Fordelen med bruk av nett, er at hestene kan spise hele døgnet, istedenfor at de får et stort måltid noen ganger om dagen. Grovfor hele dagen forhindrer bla magesår, da hestene får lengre tid til å tygge grovforet. I tillegg blir det roligere i stallen forteller Ove. Grunnen til det er at hestene ikke vil ”rope” på mat. En annen god ting med høynett er at høyets kvalitet blir holdt god, da grovforet ikke blir liggende på bakken.
Ove forteller at man i en tilvenningsfase fra få måltider til høy hele døgnet, kan oppleve at hestene hiver seg over maten, men etter noen dager så spiser de det de har behov for.
Flettes på en helt spesiell måte
Nettene er mye sterkere enn andre høy nett som er på markede forklarer Ove. Dette skyldes den spesielle produksjonsmetoden rundt fletting som brukes. Resultatet er et nett som er tre ganger sterkere enn andre nett. Fordelen er da at hestene ikke biter i stykker nettet. Gjør de det er det sannsynligvis andre ting som er galt – sier Ove.
En hest som spiser på engen og kommer til en blomst som den ikke liker får hesten allikevel tak i alle høystråene som er rundt blomsten. På samme måte vil hestene få tak i høyet og ikke nettet, forklarer Ove.
Nettene lages på samme måte som nett som brukes i forbindelse med oppdrett av fisk. De er laget av polyester og kan vaskes i 60 grader.
Mange typer nett
Nettet kommer i forskjellige typer. Man kan få dem til rundball, veggoppheng, hestehenger, inne i bokser eller andre steder.
En av løsningene som det er søkt patent på, er nett som består av to rom. Den har tre lag med nett der de alle har forskjellige dimensjoner. 30, 35 og 40 mm. Nettet kan vrenges alle veier slik at rekkefølgen kan endres til 6 forskjellige rekkefølger. Når nettet henges opp på veggen vil hestene først spise høyet gjennom for eksempel den 40 mm masken. Når den avdelingen med høy er tom, må de spise høyet gjennom en for eksempel 35 mm maske. På den måten vil det ta lengre tid før høynettet er tomt – sier Lene Jensen.
Et annen patentsøkt produkt er hjørnenettet for bokser. Det består av en tett polyesterduk med nett over. Fordelen er at hestene ikke kan sette seg fast i nettet og det kommer ikke høy på bakken. Nettet er festet med tykk strikk på kroker, slik at det er lett å fylle på med høy. Det er plass til en hel høyball i nettet pga sin formlighet.
Det Svenske firmaet selger nå til 16 land og bare i fjor solgte de 20 tonn med rent nett i Sverige. I Norge er det Lene Jensen som er forhandleren av nettene.
Se nettsiden til forhandler i Norge her