Det er mange anlegg som har solarium, men ikke alle brukes så mye som de kanskje kunne ha blitt. Solarium har nemlig mange fordeler for en hest, men erfaring er at mange vegrer seg for å bruke eller ikke vet helt når man med fordel kan bruke solariet.

Det er lyspærene i solariet som bestemmer funksjonen til apparatet. Det er hovedsakelig to typer pærer som brukes, men i Tyskland brukes det nå solarium med flere farger lys for å gi hesten lysterapi som beroliger og gir hesten harmoni. Man bruker da farger i grønt, blått, rødt og gult.

 

Infrarødt lys er vanligst å bruke

Den vanligste er derimot en infrarød pære (IR) som avgir varme til hesten. Denne både tørker hesten etter en vask, men den brukes også som oppvarming av musklene til hesten ved at IR lyset stimulerer blodsirkulasjonen. Solariet kan dermed brukes både før og etter en rideøkt.

Den andre typen pære er hvite UV lamper som hovedsakelig gir tilskudd av D-vitaminer til hestens pels. Dette kan være en fordel for hester som står mye inne i løpet av vinterens mørke dager. Lyspærer solariumsom mennesker bruker for å bli brune gir ultrafiolett (UV) stråling.

En blanding av begge pærene kan være en god bruk slik at man får to effekter på en gang. Man benytter da hovedsakelig IR lamper med noen hvite lamper.

Ved bruk av solariet bør en hest ikke stå lengre enn ca 15 minutter.

 

Pass på høyden

Maskinene fås i mange typer. Det som er felles for dem alle er at de må monteres riktig i forhold til høyde hesten har. I en stall har man som regel forskjellige høyder på hestene så solariet kan med fordel være montert slik at høyden kan justeres. En passe høyde fra hestens ryggsolarium_med_heisekran til apparatet er mellom 50-70 cm.

En annen forskjell mellom maskinene er om de er av en enkel type som henger rett over eller består av en eller flere deler som bøyer seg rundt hesten. Fordelen med slike er at de belyser ikke bare ryggen men hele hestens kropp.

Maskinen må ellers monteres et rolig sted der hesten står trygt og godt. Solarium er ofte et apparat som det monteres maskin til myntpåkast. På den måten vil man på sikt få nedbetalt investeringen og betalt for strøm samt utskiftning av lyspærer.

En IR pære bruker som regel 150 eller 250 watt og en lyspære varer ca tre tusen timer så da kan man regne ut hvor mye den vil koste i innkjøp og i drift før prissetning av bruken gjøres.

 

Solarium kan fås med varmluft til raskere tørking av hesten

En funksjon som kan nevnes til sist er at en del solarium selges med luftvifte som blåser varm luft på hesten i tillegg til den varmen som kommer fra pærene. Dette er en fordel da en våt hest tørker bedre med tilskudd av luft.