Kundegruppen har i alle år vært anlegg innen trav og galopp. De stallene har skrittemaskiner som en daglig del av treningen. Aktive konkurranse ryttere og større rideanlegg har også stort sett hatt egne skrittemaskiner. Nå er trenden at også mindre steder anskaffer seg en maskin.
Behovet og bruken av skrittemaskinene variere noe fra sted til sted. Innenfor trav og galopp brukes maskinene til å myke- og varme opp hestene før de går ut på trening og ikke minst til å ro seg ned og tøye ut etter arbeid. De brukes også til ren mosjon de dagene hestene ikke skal arbeide.
En annen bruk er noe man ser på ridestaller der eierne ofte har full jobb eller går på skole og ikke har kapasitet til å trene ordentlig daglig. Da kan en dag i paddock kombinert med en økt i skrittemaskinen gi hesten den bevegelsen den bør ha.
Hydraulisk kontra mekanisk motor
På markede finnes det nå mange leverandører av skrittemaskiner. Det finnes hovedsakelig to typer. Det er de som er hydraulisk drevet og de som er mekanisk.
Forskjellen på dem er at en hydraulisk stopper opp uten at delere eller motor skader seg, når en hest stopper og kommer borti grinden.
En mekanisk drevet skrittemaskin vil fortsette å gå ved motstand, med den mulighet for at motoren eller andre delere går i stykker. De fleste har derimot fått sikkerhetsdetaljer som ryker slik at forhandlerne sier de er like sikre som de hydrauliske.
Skrittemaskinen består hovedsakelig av en motor og armer der det henger ned en sperre. Motorene kan gå begge veier og med justerbar hastighet. Maskinen består så av ett indre og ett ytre gjerde. Noen velger heldekkende ytre gjerde for at hestene skal få ro. Det kan også monteres en nettingtype som reduserer vinden med 70% og som samtidig gir hestene utsyn. Tak over skrittemaskinen er en kostnadsmessig vurdering i tillegg til hvor i landet man bygger maskinen. Spennet over en 6 hesters skrittemaskin blir fort så stort at taket blir en solid konstruksjon for å klare snørike vintre.
Bunnen i skrittemaskinen varierer etter ønske og behov. De fleste har en slags grus, jord og flis bunn, men flere og flere legger inn gummifliser med en liten dosering innover. Flere har opplevd at hestene har fått dårlig jording til bakken ved bruk av gummifliser. Legger man hel matte så vil man ikke få den jordingen man trenger for at strømmen i skrittemaskinen skal fungere godt. Har man en grus bunn så er man avhengig av å vedlikeholde bunnen slik at man ikke får for store kanter. Bunnen må heller ikke bli for løs og tung.
Sikkerheten er viktigst
Sikkerheten til hestene er noe alle som selger skrittemaskiner er opptatt av. Tormod Holth Larsen i Kylix forteller at maskinene de selger, har grinder som er hengt opp med plast kobling slik at de ryker om presset på gjerdet blir for stort. Jan Gutubakken fra X-Tern påpeker viktigheten av at alt henger vertikalt i grindene. Undersøkelser viser at det hindrer hestene fra å henge seg fast i grinden. Han sier videre at maskinene fra X-tern stopper ved rystelser selv om de er mekanisk drevet.
Kingsco er leverandør av Claydon skrittemaskiner fra England. De sier det viktigste man kan gjøre er å la hestene skritte i den, som navnet tilsier. I tillegg er det å la maskinen gå kun en vei av gangen, et tiltak som reduserer skader. Veterinærer kan fortelle at hester kan skade seg ved å vri seg rundt i mange trange skrittemaskiner, i tillegg til at brodder på gummiheller kombinert med vridning ikke er av det beste. Tipset fra Kingsco er å la maskinen gå en vei den ene dagen og den andre dagen etter.
Store pris og kvalitets forskjeller
Prismessig er det store forskjeller. Man kan få kjøpt enkle maskiner der det er plass til 4 hester for under 50 000 kroner, men skal man ha større utgaver, forseggjort gjerder, tak og bunn, så kan det fort bli 4 doblet pris. En stor prisforskjell er om man velger hydraulisk drevet eller mekanisk. En mekanisk maskin er enklere i sin konstruksjon. Kvaliteten i metallet, oppheng, styringsmaskiner, beskyttelser, m.m. er også varierende. Kingsco forteller at maskinene de selger er solid materiale med 15 års garanti noe som gjør at de ligger litt over i prisklasse, men dette sparer man inn i lengden på både vedlikehold og sikkerhet for hestene sier Kingsco.
Delvis offentliggjort i Hesteliv nr. 3 2010