En hest er avhengig av å drikke ca 10 liter pr 100kg hest. Enkle undersøkelser viser at hestene foretrekker rennende rent vann fremfor gammelt vann i møkkete kar. Som oss liker de heller ikke å få vann i ansiktet.

Et råd er derfor at drikkekar blir kontrollert og rengjort daglig. Et drikkekar skal primært ha en påfylling lik eller mer enn 8 liter i minuttet.

Du kan enkelt teste det ved å holde en stor bøtte under karet. Få en til å ta tiden, mens du selv holder dysen inne og lar det renne over og ned i bøtta. Mål så det vannet du har fått i løpet av ett minutt.

Dersom det er rusk i dysen eller selve dysen har rustet så den er treg å trykke på, er det på tide å bytte dysen. Nye dyser kan man kjøpe og montere enkelt selv ved først å skru av hovedkranen så bytte dysen.

Nytt anlegg kan ha problemer med dysene. Dette skyldes da ofte at rør har blitt kuttet ved montering og metallspon fra røret har kommet inn i røret og spyles ned til nærmeste dyse der den tetter eller reduserer vannet. I slike tilfeller må man skru av dysen, rense og skylde igjennom røret.