2017 11 07 15.03.15

For mange er rundballeplast en utforing og blir ofte sett på som et søppelproblem. Plasten er derimot viktig som verdi til gjenvinning. Felleskjøpet leverer nå komprimatorer beregnet for plast.

Det er mange staller som bruker grovfôr som er innpakket i plast. Denne plasten er voluminøs og ofte en utfordring for drifter. Et dårlig lagringssystem minsker ikke bare verdien som ligger i plasten, men den gir ofte et dårlig inntrykk av stedet, når den blir liggende i hauger utenfor stallen.

Om noen år kommer det sannsynligvis et krav fra EU om at plastprodukter skal inneholde minimum 30% resirkulert plast. Plast fra Grovfôr er det så store mengder av, at det i den sammenhengen vil bli en etterspurt ressurs.

I dag har Grønt punkt en ordning der innkjøper kan betale ekstra for plasten. Denne ekstra kostanden legges på forbrukeren, men når forbrukeren skal kvitte seg med plasten, kan man da levere plasten gratis til godkjente mottak.

broskyrer komprimaTo typer komprimatorer

Det er Eco-Nor som lager komprimatorene, men de selges via Felleskjøpet, kan Jan Håvard Kingsrød fra Felleskjøpet fortelle Stallmestern under Kingsland Oslo Horse show.

De selger to typer. En større komprimator som er egnet for større hesteanlegg som bruker mange hundre baller i året. Komprimatoren lager da til slutt en ball på rundt 85 kg.

En mindre løsning for mindre staller, er en komprimator der man selv komprimerer plasten. Ballene som her blir laget vil veie opptil 35 kg og kan dermed lettere håndteres.

Begge ballene pakkes ved hjelp av bånd som kjøpes sammen med maskinene.

Før man putter plasten i komprimatorene må de være risterene. Det vil si at man må riste av blader og høy samt de største vannmengder. Noe rusk og fukt er i orden, men mest mulig rene er ønsket.

Felleskjøpet har i tillegg til salg av komprimatorer, begynt å hente rundballeplasten og leverer den til godkjente mottak som et forsøk. Les mer her

 

stor komprimatorLes mer om den store modellen ved å klikke her

 

 

 

 

liten komprimatorLes mer om den manuelle pressen ved å klikke her

 

 

 

Les mer om produktene fra Eco-Nor ved å klikke her