Valg av type ridehall bestemmes av mange faktorer som økonomi, behov, avtaler, osv. Hallmaker bygger stålhaller med for eksempel sandwitchplater, mens Rubb er et firma som leverer stålbuer kledd med duk.

Øyvind Kristiansen og Leif Erik Lesteberg fortalte om firmaets duk haller, under Norwegian Horse Festival.

En, to eller isolert duk

For ryttere er kanskje den største forskjellen om hallen er isolert eller ikke. Er den det så slipper man både kondens, mindre bråk ved regnvær og man hører mindre til snøras. Akustikken er i mange tilfeller også bedre slik at undervisning blir lettere.

Prismessig blir en isolert hall noe dyrere, men gevinsten man får igjen er stor. Det er derimot grader av isolering.

En Rubb hall kan fås med en duk eller to duker, men Leif Erik Lesteberg fra firmaet Rubb, anbefaler deres nye helisolerte haller. Det består av ett lag duk, der det er festet på ett isolert lag med glassull. Dette festes på duken i produksjonen og kan fås i 50, 100 eller 150 mm tykkelser.

IMG 20200214 133226Selve isolasjonsdelen er delt opp i mange vanntette skott. Dersom det skulle bli en punktering kan isolasjonen byttes ut og man kan selv lappe hullet.

Prisen er noe dyrere for en duk med isolering vs to duker, men den er lettere å montere slik at man sparer monteringskostander. En annen stor fordel er at metallkonstruksjonen blir synlig. Dermed kan man lett henge opp både vanningsanlegg og belysning.

I forhold til kondens forteller Lesteberg at det kan dryppe fra metallkonstruksjonen med en enkel duk. Med en dobbel duk vil en eventuell kondens følge duken og ikke dryppe ned på banen. I en isolert hall skal det derimot ikke være kondens.

Mange valgmuligheter

Den ytterste duken kommer som standard gråfarge, men man kan få den i alle farger. Inne er den hvit. Duken Rubb selger er av veldig god kvalitet, forteller Lesterberg. En av grunnene til det er at den er strukket maks i produksjon slik at etterstramningen og vedlikeholdet blir mindre.

Rundt 70% av hallene som leveres monteres med jordspyd. Det er ett godt alternativ til grunnmur, der grunnforhold og vær tillater det. Kravet til jordspyd er at de skal klare ett opptrekk på 4 tonn.

Et annet godt tips er å isolere bakken utenfor hallen. Isolerer man for eksempel 1,2 meter ut fra veggen isolerer det 1,2 meter ned under hallduken og dermed unngår man at frost trenger inn i ridebanebunnen.

Porter kan fås i mange utgaver og åpningsmuligheter.

Hallene kommer med naturlig ventilasjon, men man kan montere vifter for å få en enda bedre utluftning og sirkulasjon i hallen. Dette kan være en fordel, da ridebanen skal være fuktig, og dermed gir et fuktig miljø.

Leie, lease eller kjøpe

Rubb haller kan kjøpes, leases eller leies. Har man for eksempel plan om at om en del år så skal man bygge en permanent hall, kan det å leie en hall i ventetiden være en god løsning. Fordelen ved leasing er at man ikke trenger store kjøpsinnvesteringer, men kan fordele kostanden utover årene som kommer, i driftsbudsjettet.

Prismessig er det generelt billigere å sette opp en hall med duk, enn en fast ridehall med grunnmur. bekledning, mm

En duk har en levetid på rundt 30 år så man må se utgifter ved kjøp i et livsløpskostandsperspektiv.

 

Les mer om Rubb hallene ved å klikke her

Les mer om Hallmaker ved å klikke her