Vann er nødvendig for at sanden i ridebanen skal få en riktig konsistens. Tradisjonell vanning ovenfra har sine utfordringer med bla å få bunnen til å bli like fuktig over det hele. Videre spiller være en stor rolle på en utebane.

Fiberbunner som blir for tørr, har også den utfordring at fibrene legger seg på toppen av ridebanen, fremfor å være iblandet sanden. Dermed mister man effekten fiberen gir.

Walber Ebbe-Flod system passer godt for Norske forhold sier Lar Kristian E. Berge i Walber til Stallmestern under AEG.

 

vann nenefraPerfekt vannet uansett værforhold

Ute er man avhengig av å følge med på været i forhold til vanningsbehov. Er det meldt regn eller varme og sol, må vanning justeres etter det. Ved å legge hele ridebunnen i et basseng der vannstanden holder seg stabil, er man ikke avhengig av å følge med på været.

Regner det, renner vannet ut av banen, og er det sol og tørt som får vannet til å fordampe, tilføres det mer vann.

To måter å bygge anlegget på

Først lager man en flat såle. I den lager man fordypning til 110 mm rør som frakter vannet rundt i bassenget. Deretter legger man i en gummiduk som legges nedi fordypningene man lagde i sålen. Rørene legges så oppå duken og ned i fordypningene. Oppå rørene fyller man pukk uten finstoffer så det er god drenering rundt og over rørene. Over rørene må det være min 6 cm pukk. Man kan velge å droppe fordypningene, men da må man legge på minimum 17 cm med pukk, så rørene blir dekket med min 6 cm. Oppå pukken legges så en termisk duk. På den legger man så 12 cm med Walber Supreme.

WalberAlternativt kan man fylle bassenget over rørene med ca 15 cm litt grov sand, istedenfor pukk. Oppå det legges 12cm med Walber Supreme. Det trengs ikke duk til denne løsningen da sandlagene ikke blander seg.

Hvordan fungerer det

Utenfor selve ridebanen bygges det en nivåbrønn som regulerer nivået i bassenget. Regner det, renner vann ut og er det mye sol så vann fordamper, tilføres det vann.

Hele systemet passer seg selv, men man kan enkelt justere vannstanden om man ser at den må økes eller reduseres. Før frosten kommer, tapper man systemet slik at ingen deler fryser.

 

Les mer om systemet her