Da vi snakket med Piet Raimakers i sommer, fremholdt han Sveriges konkurranse anlegg spesielt, som noe av de som fortsatt hadde baner av eldre typer. Daniel mener dårlig show bunner kan være noe av grunnen til at internasjonale stjerner vegrer seg fra å konkurrere i Sverige.

 Situasjonen i Norge er ikke så mye bedre, men på bedringens vei. Vi har derimot en stor jobb å gjøre for å heve ikke minst kunnskap om bygging og vedlikehold av baner.

På sprangbanebygger konferansen som ble avhold på Helsfyr i Oslo i januar i år var tema nettopp underlag på banene rundt om. Det har kommet mange nye alternativer de siste årene, og sprangbanebyggere erfarer mye bra men dessverre også mye dårlige underlag. På konferansen diskuterte man seg igjennom mange typer bunner, og det ble trukket frem mange både gode men også mange mindre bra løsninger.  Noe klar enighet om hva som er best er vanskelig å komme frem til, men dyre underlag som Geopad og lignende er gode alternativer, som brukes både i inn og utland. Dersom man bygger opp banen på tradisjonelt vis og passer på godt vedlikehold og jevnlig utbytting av masse så kan det være mer en godt nok for lokale baner.

Det er verdt å merke seg at det er, og kan med fordel, være litt forskjell på en konkurransebane fremfor en treningsbane. Når stallmestern gikk banen under London Horseshow nå i jula, så var den så innsatt med voks at man formelig satt fast i bunden. Banebyggern Bob Ellis fortalte at det var trenden å ha mye voks på banene i England, da det ga hestene godt feste under hele konkurransen. Under London Horseshow var det etter det vi så ikke en eneste hest som skled pga underlaget.

Piet Rainmakers derimot var klar på at slike baner engelskmennene nå bygger er greie for show, men i det daglige så må det være mer mykhet i bunnen. Han sa også at det er klart bedre at show banene er for myke en for harde.

  

Kilde: Hoppklubbens medlemsblad nr. 3 2009

http://www.hhklubben.se/annonsmarknad/pdf/showjump3.pdf