Årlig avholdes det store arrangementer på steder der det ikke er ridebaner i dag. Noen arrangører løser dette med egne folk og firmaer. Andre bruker internasjonale hjelpere som reiser rundt og anlegger ridebaner.
En god ridebane skal ha rett konsistens. Ikke for løs og ikke for hard. Ute skal den ha god drenering og svikt. Inne må man passe på at vannet ikke renner inn i bygget samtidig som at underlaget gir god nok svikt.
Fiber/filtbaner er løsningen
Fiber/filt baner er det som brukes over hele verden på store stevner. Fordelen med disse banene er at de binder seg raskt og godt med vann, og kan dermed gi tilnærmet perfekte forhold med en gang.
En god sandbane med fiber og filt er avhengig av at de tre komponentene «passer» sammen. Sanden må være av rett type og blandingsforholdet mellom fiber og filt må være riktig i forhold til den egenskapen man er ute etter.
Egenskapen avhenger mye av om det er en ren dressurarena, kjørearena, sprangarena eller for eksempel western. Alle krever forskjellige blandinger og typer for å få best mulig egenskap.
Fiber/filtbaner er avhengig av vann. Inne må man passe på at vannet ikke renner ned i bygningens underlag eller ut i bygningens konstruksjoner. Utebaner må derimot ha god drenering, da for mye regnvær kan gi banen for mye vann om det ikke renner bort.
Forskjellige løsninger
Innendørs løser man ofte utfordringen med vann og swung med tette gummimatter som legges i bunn etterfulgt av fiber/filt sand. Hva som er under gummimattene er avhengig av om det er parkett, kunstgress eller betong. Oslo Horseshow bruker bla tett duk og kryssfinerplater.
Ute er man litt avhengig av hvordan underlaget under er i dag. For eksempel har Fjordhest NM vært avholdt på arenaer som i dag ikke er rene ridebaner, men parkeringsplass. Da er egenskapene til det eksisterende underlaget som bestemmer videre anlegning.
På store internasjonale stevner som OL i London ble hele arenaen anlagt på søyler for at man ikke skulle ødelegge bakken under.
EM i Gøteborg foregår på flere arenaer. Den største areanen er på Ullevi stadion. Der tar man av kunstgresset og legger duk før ca. 15cm med fiber/filt sand legges på. Under duken er det allerede et godt drenert bærelag.
Det er store mengder sand som skal til for å anlegge banene til EM. Hele 700 vogntoglass med sand brukes under EM. Sanden vil bli solgt til rideanlegg etter stevnet.
Les mer om EM i Gøteborg her
Les artikkel om ridebanene under OL- London her
Les artikkel om ridebanen under Oslo Horseshow her