Velger man vinduer av stål eller PVC (Polyvinylklorid) så sparer man mye arbeid i årene fremover, man minsker faren for farlig muggsporer og det ser i tillegg fint ut over lang tid.

pvc vindu byggerietDen store fordelen med PVC vinduer er at de er holdbare og vedlikeholdsfrie. Klas Malmquist fra firmaet Byggeriet i Sverige forteller at han nå selger 90% PVC vinduer mot noen få prosent tidligere. Vinduene han selger er produsert i Tyskland men man får vinduer som er laget i mange andre land også.

PVC rammene kommer normalt i hvit utgave, men man kan få dem i mange farger. Fargen er sveiset på det hvite, så hester som gnager på vinduet vil kunne skrape bort fargen og det hvite vil da komme til syne.

PVC vinduene har en ramme av stål. Det er luftrom i stålrammen som gir en viss isolasjon i tillegg til at selve PVC materialet ikke leder kulde. Man kan kjøpe isolert vinduer om man ønsker enda høyere isoleringsgrad. Stålet i vindusrammen er lagt slik at det ikke blir kuldebroer i vinduene og alle hulrommene bidrar også til lyddemping.

Alle former og størrelser

Det er ikke noen standard mål for PVC vinduer. Man kan mao bestille akkurat den størrelse og form man ønsker.

Skal man sette inn et nytt vindu eller bytte ut et gammelt noen år etter at man har satt inn noen vinduer av PVC, så vil det nesten ikke være noen forskjell mellom dem. PVC vinduene holder seg mao godt år etter år.

Skal man ha sprosser i vinduene kan disse komme i mellom selve glassene eller ligge utenpå. Noen leverandører leverer sprossene løse så man selv må borre hull for å få dem montert. Man skal da være obs på at man borrer på eget ansvar.

pvc vinduer med gitter  an av to lufteventiler  gamle trevinduer trenger vedlikehold

I nedre del av rammen kan man nå få vinduene levert med spor til å montere blikkbeslag.

Vinduene har ofte en luftventil som man skal tenke over i forhold til hva slags ventilasjonssystem man har i stallen.

Sikre glass eller metallgitter?

Vinduer som står inne i hesteboksene må sikres mot hestespark. Noen velger å ha metall gitter foran dem, mens andre velger herdet glass. Velger man gitter så er man helt sikker på at vinduene ikke knuser, men man får støvproblematikk mellom gitter og vindu. Velger man herdet glass så skal man være oppmerksom på at et skarpt slag mot vinduet kan knuse det, men da oppfører glasset seg slik som det gjør med en frontrute på en bil. Vinduet går i små biter og blir ikke knust med store skarpe glassbiter.

Dersom et glass knuser som følge av ytre påkjenning, så må man huske på at ansvaret for dette ligger på enn selv og ikke på selger av vinduet. Bruken står man selv ansvarlig for.

Kvaliteten på vinduer som produseres nå skal være bra. Et vindu skal være solid og ikke vinglete. Er vinduene dårlige får man ikke solgt de forteller Klas.

Prisen på PVC vinduer er relativt billig og da tatt i betraktning at man slipper vedlikehold i årene som kommer.

Vedlikehold av PVC vinduer består i å tørke av dem med fuktig klut.

 

Det er mange firmaer som selger PVC vinduer og flere selger til stallmiljøer. Les mer om PVC vinduer fra byggeriet her og se produktkatalogen for andre.