Fra naturens side så er hestene skapt slik at de tilpasser seg temperaturen. Hårene i pelsen til hestene har den evnen at de både gror og hever seg for å isolere mer når det blir kaldere.

Det er derimot forskjeller innenfor rasene, men den største utfordringen hestene har er når vi barberer en hest eller bruker mye dekken.

En barbert hest eller en med mye dekken vil ikke gro pels på samme måte som en som står uten. Dette må vi derfor kompensere med god dekkenkontroll. Sjekk om hesten er varm og tørr under dekkenet flere ganger om dagen.

Hestene har som oss mennesker en nedre og øvre grense i forhold til hva kroppen takler av temperatur svingninger. Blir det for kaldt vil hesten begynne å bruke av reservene i kroppen. Når de er oppbrukt vil den ikke klare å holde liv i systemet og dø.

Når det blir ekstra kaldt kan man derfor løse dette ved å gi mer energi til hesten i form av høy.

 

nok_hoy_til_hestene_i_kuldaPass på å gi ekstra høy om hestene blir stående inne i en kald stall

Hester som pga kulda blir stående inne mesteparten av dagen er det ekstra viktig å passe på. Får de samme mengde fôr som vanlig, men med lavere temperatur i stallen kan det gi hestene problemer. Står de ute kan de bevege seg, rulle seg og på en bedre måte opprettholde varmen, enn om de står stille i en kaldt boks.

Nok vann til hesten er like viktig som å unngå veldig hard trening i kulda. Ved hard trening vil ikke luften hesten puster inn rekke å bli oppvarmet godt nok før den går ned i luftveissystemet. Det kan føre til at hesten lettere får luftveisinfeksjon.

Å drikke isvann er ikke noe hestene har godt av eller som de liker. Følgende er at de drikker mindre noe som igjen fører til sjanse for kolikk.

I disse dager med ekstremkulde så er det mange staller som har fått vannet frosset. Brannvesenet har besøkt flere staller og det bæres og smeltes rundt om, så et tips for å unngå det samme senere vintre, er det smart om man noterer ned hvor det fryser og gjør noe med dette i løpet av sommeren. Enkle varmetråder rundt utsatte rør er en billig investering og veldig arbeidsbesparende når alt først fryser.