Anlegget til Stall Kubberød ligger landlig til på Jeløy utenfor Moss i Østfold. Når man kommer kjørende og følger veibeskrivelsen til ”gule sider” så kommer man inn en eike alé ned til en flott enebolig. Da har man kjørt inn til den private gården til Peder B. Backe som eier Kubberød. Selve hesteanlegget har fått en egen ny vei lengre borte.

 

ridehallenVi blir møtt av et anlegg der uteområdet er forseggjort. Hele anlegget er bekledd med asfalt, heller, blomster og varmekabler i bakken om vinteren. Øyvind Fossum møter oss på utsiden og tar oss med inn i ridehallen. Der ser vi en egentlig ganske enkel hall, men den er solid bygget og gir gode treningsforhold.

Veggene er av prefabrikkert isolerte tre elementer. Taket holdes oppe av stålrammeverk, men har full isolert tak med støydempende plater inne og ekte takstein på utsiden.

 

Flatt som et dansegulv

Bunnen i ridehallen er helstøpt. Dermed har man en flat såle som gir ridebunnen en stabil og helt vannrett såle. Som ridebunn har de selvfølgelig 13 cm med Martin Collins bunn med voks, fiber og gummi som de selv selger i Norge. Bunnen har ligget siden anlegget ble bygget høsten 2007 og skal nå harves litt for å få litt mer luft i den, men ellers er det en solid og fin bunn.

gummibiter_i_ridebunnenTemperaturen i hallen er aldri mindre enn 5-6 grader selv om det ikke er noe oppvarming. I taket er det tre manuelle lufte piper. I tillegg har de vifter som er med på å blande luften. Hallen er lys og fin med flere store vinduer i tillegg til 33 damplamper som er montert på flere kurser. Publikum har en tribune på langsiden med barkrakker og en kjempevarmeovn som er gass drevet.

 

 

 

 

 

pauseplass_under_takUtebokser med fin krok til pauser

På Stall Kubberød finnes det en hovedstall med plass til 15 hester og en utestall til 6 hester. Selv om det er utestall er de fult isolert med tykke plastplater i nedre del av boksene og baderomsplater i øvre del mot yttervegger. Det er laget til en vaskeplass mellom uteboksene og med tak over området utenfor så har man både et tørt arbeidssted for hestene, men også for små pauser i løpet av dagen.

Hovedstallen er i 2. etg. i en gammel låve. Hele gården var falleferdig når Peder B. Backe kjøpte gården. Han fikk lov å pusse opp stedet og bygge hesteanlegg, men låvens utseende måtte beholdes. For å komme inn til hestene går man opp en gummibelagt låvebro med varmekabler. På vei opp kan man fra hestens rygg åpne dobbel dør slik at man kan ri helt inn i stallen før man går av.

 

StallenLvebruen_til_stallenstallen_innenrors

skittentoy_og_hyllerPraktisk med skittentøysluke

Inne i stallen er gulvet belagt med gummi dekke. Taket er åpent uten synlig bærekonstruksjon og hele rommet er selvfølgelig fullisolert. I taket er det piper og vifter til å skape godt klima. Boksene er av merket Corton som er levert av Kubberød selv. Stallen har åpne løsninger til salrom og pauserom noe som gjør det luftig og fint. Det er en vaskeplass, en pusseplass og et solarium. På den ene veggen er det en grei løsning. Det er en luke til skitne dekken og annet som skal vaskes.

Vel nede i 1.etg. ser vi skittentøyshaugen og et vaskerom med eget tørkerom.  Der er det bygget en smart løsning for tørking av dekken og annet utstyr. I et annet rom finner vi høylager og forrom. I midten av rommet står en gaffeltruck. Den brukes til å løfte høyet opp til et høyrom i 2. etg. slik at man enkelt kan fore hestene.

1.etg. består ellers av noen hestebokser, toalett, lager, teknisk rom og et stort rom til veterinær eller andre som trenger god plass. Stallen har med andre ord alt man kan tenke seg både for hester og mennesker. Stallen varmes opp av Jordvarme som er lagt i slynger ute på jordet samt gass.

 

 

 

 

 

raadyrRådyrene gjør bilde komplett

Ute er det store åpne områder med jorder og staselige eiketrær. I det vi står og ser ut på utebanen kommer to rådyr hoppende langs banen for å gjøre bilde komplett. Utebanen er som inne i ridehallen, en Martin Collins bunn, men den bunnen er uten voks og gummi. Den har derimot større fibre istedenfor. Banen måler 30*70.

Øyvind forteller at de anbefaler at man bygger utebaner med duk, pukk, 5cm singel for å pakke og jevne ut underlaget samt at duken som så legges ikke skal bli skadet av skarp pukk. På toppen legges det så 13 cm topplag.

 

utebanenwalkerskrittemaskin_ved_utebanen

paddockeneFine paddocker

På anlegger er det både en stor og solid skrittemaskin med et massivt tak som skal tåle mye snø og det er i tillegg laget en longeringsplass inne på tunet. Den er felt ned i plassen og er en fin løsning slik at man slipper konflikter med longering i hallen.

Nedenfor hele anlegget er det store paddock områder. De er gjerdet inn med gjerder Kubberød selv leverer. I et utstillings øyemed har de derfor gjerder med to, tre og fire plankerader. På spørsmål om hva de har lagt av bunn i paddockene så svarer Øyvind fornøyd at gresset er kun skrapet vekk. Hele Jeløya er sandbelagt, så man slipper gjørmen.

 

 

 

Veien videre

Øyvind forteller at det neste som kommer er en utebane med vanngraver nedenfor paddockene. Det kan også hende at det blir satt opp gjestebokser for hester som kommer på kurs. Kubberød har nylig tatt inn hestebilene fra Clean Box og har fra før av Top-jumps hindre i tillegg til tidligere nevnte produkter, men Øyvind sier det kan komme mer med tiden.  Tony Andre Hansen har i alle fall fått et fint sted som base for videre satsning.

 

Se Stall Kubberød sine nettsider her.

 

barkrakker_med_ovnen_skimtes_i_taketteknisk_romsolariumvaskeplass_utedekkentork