Det Sveitsiske firmaet Swiss-up har utviklet elektroniske hinderstøtter. Ved et trykk på en fjernkontroll regulerer du enkelt høyden på hinderet.

Sergio Gossweiler fra Sveits er mannen bak hinderet. Sammen med Daglig leder Sandre Cocciolo og markedssjef Stefano Frigerio viste de frem hinderet under SPOGA horse høst 2011.

Stolpene har vært på markede kun et halvt år og har blitt godt tatt i mot – sier Stefano

Stolpene som er produsert i Italia, er laget som en standard stolpe med bruk av kopper til nøkkelskinner. Du kan bruke egne bommer i alle lengder til stolpene. Det at stolpene er tilpasset standard stolper gjør at du enkelt kan bruke hinderet sammen med andre ”manuelle” hindre. For å sikre at mekanismen ikke skades er det fornuftig å bruke sikkerhetsoppheng på koppene slik at et tilslag vil bli mest mulig skånsom for stolpene. Det skal ikke være nødvendig men kan være smart for å sikre bruken – sier Stefano

5 cm pr trykk

Ønsker man flere elektroniske hindre så kan flere hinder styres av den samme fjernkontrollen. Vil man derimot justere høyden forskjellig kan man enkelt stille hinder og fjernkontrollen inn på forskjellige frekvenser. Et trykk på knappen og hinderet går 5 cm opp eller 5 cm ned etter ønske. Rekkevidden på fjernkontrollen er 200 meter, men så store ridebaner er det ikke i Norge, så avstanden er ikke noe problem.

Høyden på bommene kan justeres fra 30 cm til 160 cm over bakken. Du kan montere hele fire bommer på stolpene. De justeres seg symmetrisk i forhold til hverandre etter hvert som høyden stiger eller synker. Er ridebunnen ujevn kan koppene justeres manuelt.

Stolpene er produsert i aluminium og ruster derfor ikke. Vekten på stolpene er 20 kg, men de er allikevel enkel å flytte. Motoren som driver bomholderne er batteridrevet med 12volt. Batteriene sitter som en batteripakke nederst i stolpen og tas enkelt ut og settes til ladning ved hjelp av batterilader som følger med.

En batteripakke varer ca en uke med bruk, men det kan være en fordel å få en rutine på at de settes til ladning på kveldene. Dette kan være spesielt viktig i løpet av den kalde tiden i Norge da batteri generelt fungerer bedre når de er oppbevart i varmen.

 

Trenger ikke vedlikehold

Mekanismen i stolpene er ferdig smurt fra fabrikken og skal derfor ikke trenge vedlikehold. Om sand skulle komme inn i sporet der bomholderne går opp og ned så vil den sanden falle til bunnen av stolpene der det er hull slik at sanden kommer ut igjen.

Stolpene tåler frost, regn og som nevnt sand, men det følger allikevel med et stofftrekk som man kan tre over stolpene for å sikre at holdbarheten og varigheten vil forbli lang om hindrene står ute.

Ved kjøp får man to stk stolper, fire bommer i ønsket farger, plastkopper, trekk, batteripakker, ladere og to fjernkontroller. Dersom man ønsker det kan man leie stolpene for så å kjøpe dem ut for en billig penge. På den måten får du utgiftene på driftsbudsjettet og ikke på investeringsbudsjettet.

 

Den Franske sprangrytteren Philippe Rozier har hatt stolpene i bruk en periode og er godt fornøyd forteller Swiss-up teamet.

 

Les mer om støttene her eller kontakt stallmestern.no for mer informasjon.