Det Nederlandske firmaet Equitrend viste frem sitt system under SOGA horse messen i Köln. Rob Pijnappels forteller at det er automatisk, biologisk men er miljøvennlig.

Systemet fungerer slik at bokser og andre områder i stallene får en lett dusj av innsektsmiddelet vær 2 eller 3 time i sesongen. Hvor ofte og hvor lenge er avhengig av hvor mye innsekter det er i stallen.

Anlegget består av en tønne der man har vanlig vann som blandes med innsektsmiddel konsentrat. Derifra monterer man rør med dyser gjennom stallen. Disse monteres slik at dysene kommer nærmest midten av boksene som mulig. Rørene festes med klemmer eller strips.  Mellom rørene og tønnen monteres en styringsenhet som programmeres etter ønske.

Hestene ser opp mot dysene når det kommer kald og kjølig dusj

Sprayen fra dysene er ikke helseskadelig for hester eller mennesker. – Hestene står gjerne og ser opp for å avkjøle seg – sier Rob

Når høsten er over tømmer man rørene ved å la maskinen kjøre igjennom en runde med frostveske, slik at ikke rør og dyser blir ødelagt av frost.

Systemene kommer i forskjellige størrelser. 1600 liter til 30 hester, 1250 liter til 20 hester og 850 liter til 6 hester. En dunk med vann og konsentrat holder rundt 2 måneder alt ettersom hvor mange dyser og hvor mange ganger i døgnet de brukes.

Les mer på deres nettside her