På 70 tallet var Gunnar Ånerud aktiv sprangrytter i Norge, men har lenge bodd i Sverige. Der har han jobbet med hester på et anlegg som har svømmebasseng. En utfordring har vært å få tørket hestene på en god måte etter trening i svømmebassenget.

Etter mange år med forskning og utprøvning i Sverige, har han og hans team kommet frem til en type rør som gir fra seg infrarød varme i området mellom 7 og 11 hundre nanometer. I tillegg har man funnet frem den riktige bølgelengden. Infrarødt lys må ikke sammenblandes med ultrafiolettlys som kan skade huden – sier Gunnar.

Resultatet av forskningen er at man har fått en maskin som gir en stråling som trenger dypt ned i pelsen på hestene. Dette både tørker, men gir også en helsefrembringende effekt i form av bla bedre blodomløp som igjen gir bedre reparasjon av kroppens celler, hud og pels.

Godkjent bruk

Før man kunne selge maskinen har den vært gjennom godkjennings ordninger. Maskinen har fått en 96 timers karantenetid før start i konkurranser, men godkjent ellers på alle måter.

Det offisielle salget av maskinen startet i september i år, men det har allerede blitt solgt veldig mange både i Sverige og i Norge. Under Kingsland Oslo Horseshow var pågangen stor kan Gunnar fortelle.

Energylight maskinenHestene liker å bruke maskinen

Erfaringen så langt er at hestene trives godt i maskinen. Til sammenligning kan hester som står i solarium skrape i bakken, mens de i denne maskinen står helt stille – sier Gunnar.

Sikkerheten ved bruken er god for hest og mennesker. Formen på holderne er laget slik at om hesten kommer borti, så treffer de ikke selve rørene og varmen. Man skal derimot passe seg fra å ta på selve rørene når det er i bruk da de er varme. Metallholderen rørene sitter i er ellers formet slik at rørene sender mest mulig optimal stråling til hesten.

Gjennomtenkt utforming

Maskinen monteres fast i bygget, men de enkelte armene kan justeres i høyde og bredde.

Tanken er at strålingen skal komme til over alt på hesten. Derfor er rørene montert på en slik måte at dette oppnås. Metallholder er av høyglanset rustfritts stål som utenpå er pulverlakkert.

Maskinen leveres i to utgaver. En som gir 3,5 kw og en som gir 4,5 kw. En behandling varer ca 20-40 minutter etter behov. Det medfølger 10 års garanti på konstruksjonen og 2 år på det elektriske. Vedlikehold består av evt å tørke av maskinen for støv med en fuktig klut og bytte rørene etter 5-7000 timer.

Foreløpig selges maskinen i Sverige, men kan sendes til Norge.

 

Les mer om maskinen her