Kravet om matter/madrasser til kyr kom januar 2006 i forskrift om hold av storfe. Norge var det første landet som gjennomførte denne endringen. Forskning viser nemlig at kyr trives best på mykt underlag fremfor hardt betong gulv. De blir roligere og ligger lengre.

Dommen sier at man ikke trenger matter/madrasser om man har alternativer som er like mykt. For eksempel ved bruk av strø. Bonden som hadde fått tvangsmulter fra mattilsynet pga mangel på mykt underlag ønsket ikke matter pga vanskeligere renhold og mer jurbetennelse.

Mattilsynet er enig med dommen om at alternativer som er like mykt er i orden, men at bonden i dette tilfelle ikke hadde nok strø. Om en matte eller strø er mykt nok for kyr eller ikke avgjøres ved test. Man tar en kule med diameter 120 mm og med vekt på 200 kg. Man måler så hvor mye den synker ned i matten.

Hvordan er dette i forhold til hestene og mykhet på underlaget?

I Forskriften om velferd for hest står det i § 20 om renhold og strø. Der er det ikke direkte krav til mykhet på underlaget i boksen/spiltet, men underlaget skal isolerer mot varmetap, beskytte mot utvikling av sår og hindre skader pga underlaget. Bunden skal videre ha strø i forhold til behov slik at hesten holder seg tørr og ren.

I forhold til renhold står det at man skal foreta utgjødsling daglig om det ikke dreier seg om talle.

matteMatte eller ikke i staller

På samme måte som for kyrene vil matte i boksen garantere hestene et mykt underlag. På den andre siden vil matter som bonden sier i forbindelse med dommen i tringretten, vanskeliggjøre renhold i stallen. Hestene vil nok ikke få jurbetennelse, men urin som blir liggende under mattene og gir fra seg gasser som amoniakk vil kunne gi hestene luftveisproblemer.

Nok strø eller god rengjøring

Mattilsynet sier at begge alternativer er gode nok bare det blir gjort riktig. Enten nok strø til at dyrene ikke ender på betongen eller matter, men da må rengjøring også under mattene foretas jevnlig.

 

Les: Norsk Domstol sier nei til ku madrass (VG 7/6-10)

Les: Dagny har fått egen seng …og fra nyttår får alle norske kuer madrass i fjøset ( VG 18/9-05)

Les: Mykt liggeunderlag for kyr (mattilsynet 7/6-10)

Les: Mykt liggeunderlag for kviger og kyr (Mattilsynet 8/6-10)