De siste dager har følgende artikler stått i avisene rundt om i landet:

30/1 – Fire hester stakk lørdag kveld fra en stall i Spikkestad.

27/1 – En løs hest dro på byen i Horten onsdag ettermiddag.

26/1 – Anne Lise Langeland takker bygdefolket i Kvås for at skadene ikke ble større da seks av hestene hennes løp av sted.

 

24/1 – Det var det reneste hesteveddeløpet på riksvei 2 ved Lierkrysset søndag kveld.

23/1 – Seks løse hester skapte problemer i trafikken på Kvås lørdag kveld. En av hestene ble påkjørt

Historiene er stort sett de samme og heldigvis går det stort sett bra, men det er ikke en god opplevelse for noen av de involverte.

Vinterhalvåret er den tiden det er flest rømninger fra staller. Det er selvfølgelig ryttere som mister hesten sin, men de fleste rømningene i disse dager skyldes hester som kommer seg løs fra innhegningene.

elgpajordetMye snø og lave strømgjerder er nok en av grunnene til at hestene lettere kommer ut av innhegningen. Med mye snø kommer også elgen ned fra skogen og skremmer hestene, slik at de løper over de allerede lave gjerdene. Elgen rive i tillegg ofte ned deler av gjerdene på nettene, slik at de blir dårligere og lettere for hestene å rømme over. Strømtråder generelt fungerer heller ikke så bra over alt på vinteren.  Hestene kan derfor ”henge” mer på gjerdene for å få tak i høy og grener som måtte ligge på andre siden, med den følge at de kommer seg ut.

Stallmestern har egen erfaring fra rømning og går derfor daglig over alle gjerdene før hestene tas ut om morgningen. Elg kommer nemlig innenfor innhegningene på nettene. Om de kommer ned før hestene er tatt inn så hender det at hestene får panikk og da bryr de seg ikke om strømgjerdene. Hestene tas derfor inn før elgen kommer ned fra skogen og ut etter at de er jaget bort om morgningen.

Skal man rømninger til livs må alle ta ansvar for sine staller og lage en plan for å hindre rømning. Dette bør man tenke på om høsten slik at man kan sørge for at gjerdene er høye nok til å takle store snø mengder og at de er solide og ikke slitte.

Dersom man har hatt en rømning er ofte en stolpe eller to brukket. Med frost i bakken er det ikke lett å montere en ny. Et tips kan derfor være å sette opp ekstra stolper der hestene kan finne på å rømme og der elg evt. kan finne på å komme inn i innhegningen. Om en stolpe da brekker på vinteren så kan man enkelt la vær å erstatte den uten at spennet på strømtråden mellom de andre stolpene blir for stort.