Det finnes en mengde forskjellige dekken på markede og alle produsenter leter etter de smarteste løsningene for form, materialbruk og festeanordninger. Selv om det finnes mange gode smarte løsninger så finnes det samtidig mange enkle med dårlig sikkerhet og holdbarhet.

De fleste dekken har derimot festeanordninger med spenner som fungerer fint i begynnelsen. Etter en tid blir de ofte slitt i selve metallet eller i stoffet som enten holder spennen på plass eller som spennen benytter direkte til feste.

Spenner1Mye ekstra tid går med

I en liten stall vil dekken med forskjellige spenner utgjøre lite ekstra arbeid, men i en større stall med mange hester kan det være smart å tenke igjennom ønsket spenneanordning vel så mye som på selve dekkenet.

Bruker du et minutt ekstra på alle hestene i en stor stall går det fort med et kvarter ekstra og ofte irritasjon over bøyde spenner, remmer som har røket, osv.

Skal man kjøpe nye dekken kan det være smart å tenke på festeanordningen vel så mye som selve dekkenet.

– Er festeanordningen lett å feste?
– Trenger man å bruke en eller to hender?
– Hvor lang tid bruker man på innfesting?
– Holdbarheten på metallet?
– Sikkerheten til innfestingen – Vil det ryke om hesten setter seg fast?
– Sikkerhet til deg når du fester spennene?
– Er metallet allergifremkallende om hesten kommer i kontakt med metallet?
– Kan spennen gnage om det kommer i kontakt med hesten?
– Hvordan er innstrammingsmulighetene?
– Kan spennen byttes om den ryker?

Spenner2Store forskjeller på metallet

Metallet i spennene varierer mye. De kan være laget av kobber, nikkel, messing, støpt messing, lettmetall, forniklet stål, sveiset stål, nysølv, m.f.

Mange billige spenner er laget med urent metall som gjør at det blir sprøtt og brekker fort. En annen utfordring kan være spenner som er forgylt eller krommet kan ha metall under som ruster om det blir brudd på overflaten.  Nålene i spenner er som regel i stål så de tåler mer.

Noen hester kan reagere alergisk, spesielt på nikkel og krom, så det er egentlig ikke anbefalt å bruke.

 

Spenner5Ny innkjøp og jevnlig kontroll

For rideskoler, egne staller med mange hester, avlstaller, o.a. så kan det være en god investering å anskaffe en type dekken med de beste festeanordningene som sparer arbeidstid for de ansatte, er holdbare over tid, sikre for hestene, osv.

Hva en man velger er det viktig at man jevnlig sjekker kvaliteten på spennene og sømmer som holder spenne på plass. På den måten kan man forhindre at de som legger på dekken og hestene selv ikke blir skadet.