Firmaet NHD er leverandør av det Svenske Human Care løftesystemet. De har blant annet et flyttbart løftesystem, med motorer og seler som kan brukes til å få ryttere over på hesten.

2017 10 19 15.31.59Systemet består av en motor som henger i et belte som igjen henger i en skinne. Motoren kan kjøres opp og ned på belte slik at rytteren kan senkes rolig ned på hesten.

I tilknytning til motoren er det en teleskoparm som løfteselen er montert på. Den kan justeres etter størrelse på rytteren. Foran på motoren er det et tredje punkt så selen får 3 punkter monteringspunkter. Man kan bruke 2, men det gir mer press på kroppen ved løfting. Ved ekstra behov kan man få motorer som har fire punkter til løfting.

Løftekapasiteten på sele og motor varierer. De kan fås med maksvekter på 150, 220 og 300 kg.

Hvor og hvordan monteres motor og sele?

Skinnesystemet må monteres i et tak noe som kan være en utfordring i forhold til at det mange steder, spesielt i en ridehall, er veldig høyt og skrått under taket. Det kan derfor være smart å ha skinnene hengende ett sted utenfor ridebanen/ridehallen.

Det er en fordel at man har et repo ved siden av slik at løfteveien blir kort og hjelpere enkelt kan hjelpe rytteren av med selen. Selen løses enkelt når rytter er på hesten.

Selen kan løftes rundt halvannen meter opp/ned fra skinnen, i tillegg til selens løfteavstand, slik at man har det med i beregningene når man tenker på høyden skinnene må monteres.

2017 10 19 15.31.04Flere skinner gir fleksibel løsning

En hest står ikke alltid stille så det å kunne flytte rytteren litt frem eller tilbake, fra side til side er en fordel. Man kan derfor bruke traverssystem. Det består av tre skinner som monteres som en H. Det gir bevegelser alle veier. Lagrene i skinnen er laget slik at man enkelt flytter en rytter i alle retninger.

Skinnene monteres i taket ved hjelp av takfester tilpasset hva taket består av. Skinnene er av aluminium så de tåler fuktig miljø.

En smart ting med systemet er at motoren henger i en krok. Man kan da ta med hele motoren og låse den inne når den ikke brukes.

Det at skinnene ikke ruster og at motoren kan tas av, gjør at systemet kan benyttes ute så lenge man får montert skinnesystemet.

2017 10 19 15.30.53Årlig kontroll

Motoren klassifiseres som Elektromedisinsk utstyr og skal derfor etterses årlig. Dette er eiers ansvar. Levetiden er fra firmaet satt til 10 år for motoren, med 3 års garanti. Det er ikke noe vedlikehold utover at man må se til at beltet som motoren henger i, ikke fliser seg for mye opp.

 

Les mer om løftesystemene til NHD AS her