LEDridebaner

Belysningen man bruker i ridehaller, er som regel av typen damplamper eller lysstoffrør. De siste årene har LED kommet som et alternativ med mange fordeler. Limelight er et firma som under Kingsland Oslo Horseshow viste frem sitt utvalg.

Damplamper og Lysstoffrør har vært brukt i mange år, men har det tilfelles at de er dyre i drift og gir ikke alltid godt nok lys over det hele.

Led sine fordeler er at de er billigere i drift og at de lyser bedre opp hele hallen. Led har derimot en del ting man skal være klar over ved kjøp. Det ene er kvalitet og levetid. Det er andre er at de må bli montert riktig så de ikke går i stykker. Dette kan f.eks. være om det er spenning i systemet, blanding av watt og volt, etc. Ved montering er det derfor viktig at man bruker elektrikere som også leser bruksanvisningen nøye.

Led lamper er laget slik at de består av mange små led pærer som er samlet i grupper eller felt. Om en led pære slutter å virke så slutter hele feltet å virke. Dette kan man se det ved at deler av lampen ikke lyser. I noen tilfeller kan man bytte ut de feltene, men man kan ikke bytte ut en enkel led pære.

Hvor mye lys må man ha i en ridehall

Dette kommer an på hva du skal gjøre i ridehallen. Skal du skritte rundt trenger man ikke så mye, men skal man for eksempel hoppe hinder bør man ha godt nok lys og skal publikum i tillegg kunne ta bilder uten blits, må man ha enda mer.

Normalt sier man at det trengs 200 til 400 lux målt en meter halvannen over bakken. Ute trenger man mindre.

Led lampene kan man få med klart eller matt glass og i forskjellig fargeskala. I staller og andre rom benytter man matt glass, slik at man ikke blir blendet, og gjerne med forskjellig farge ettersom type rom. I en ridehall benytter man klart glass for å få best mulig lys.

LEDridehusLed lamper fra Limlight

Frank Helk som eier og driver firmaet er også er sprangbanebygger. Han vet derfor godt hvor viktig det er med god belysning på ridebaner. Firmaet hans leverer lamper fra Gewiss. De har 12 års levetid om de brukes 12 timer pr dag. Levetiden på lampene kan dermed reduseres om lampene står lengre på eller økes om de brukes mindre.

Lampene kan komme med styring som gjør at man kan lage show og dimme.

I motsetning til andre lamper kan led lamper skrus av og på uten at det gjør noe skade på lampene.

Frank forteller at systemet kan komme med føler i lampene slik at lyset går på ved bevegelse i rommet, men at man alternativ kan ha en hovedføler, som kan kobles ut ved stevner, etc.

Lampene har IP over 65 noe som gjør at man kan spyle vann på dem uten at de tar skade.

 

For mer informasjon om lamper fra Limlight se her