Bpi.agri er firmaet som lager Polybale. De holder til i England men leverer til rundt 60 land. Martin Andersson fortalte til Stallmestern på messen Bedre Landbruk at de for noen år siden kom frem til en plast som har høy kvalitet i alle ledd.
Filmen består av 5 lag veldig tynn plast som limes sammen slik at det blir som en laminert plast. Den er klebrig slik at overlapping ved pakking fester seg godt og hindrer luft å komme inn eller ut. Plasten er i tillegg UV-bestandig.
Ved produksjon av ensilasje er det viktig å ha en klar plan fra kutting av høyet til bruk – sier Martin.
Er høyet for eksempel veldig grovt kan det være behov for et lag eller to mer ved pakking slik at stråene ikke stikker hull på plasten.
Håndtering og lagring er også en viktig faktor som bør være med på å bestemme hvor mange lag med film man bruker rundt høyet. Dette fordi kostnadene ved å måtte kaste en ensilageball eller risikere syk hest, er større enn om man bruker ett eller to lag ekstra rundt høyballene.
Ensileringsprosessen må i gang
Martin er som mange andre innen grovforbransjen, bekymret for at flere og flere pakker for tørt høy pga etterspørsel fra kundene. Dette har økt pga vanskelighet med å produsere nok godt tørt høy i firkantball. Problemet ved å pakke for tørt høy er at ensileringsprosessen ikke starter og man får skader på høyet som tørr mugg. Spesielt er dette en utfordring i sommerhalvåret.
Små firkantballer er enkle å håndtere, men som med større baller så må ensileringsprosessen komme i gang. Ved sammenpressing før pakking hender det at de bøyer seg litt. Følgende av dette er at firkantballen får en liten luftlomme som skader ensileringsprosessen. Utfordringen er å få nok kg tørrstoff pr kubikk.
Ved punktering av filmen skal man være oppmerksom på at mugg kan oppstå helt andre steder enn der punkteringen hendte. Pass på ensilasjeballene – et enkelt trekk over dem er en billig investering – sier Martin
Les mer om Landbruksfilmen fra Polybale her
Les mer om Bpi.Agri her